Ve 100 letech zemřel bývalý šéf OSN de Cuéllar, organizaci vedl v 80. letech

  • 2
Ve věku 100 let zemřel ve středu býval peruánský diplomat a generální tajemník OSN Javier Pérez de Cuéllar. Post šéfa OSN zastával dvě funkční období v letech 1982 - 1991.

„Můj otec skonal po náročném týdnu,“ řekl agentuře AFP Cuéllarův syn Francisco.

Cuéllar se narodil 19. ledna 1920. V pořadí byl pátým generálním tajemníkem této nadnárodní organizace a podle mnohých OSN právě jemu vděčí za obnovení své pověsti, kterou po druhé světové válce poznamenalo zmrazení vztahů mezi Východem a Západem.

Jako nejvyšší zástupce OSN byl hlavním vyjednávačem mezi Británií a Argentinou po skončení Falklandské války.

Výrazně se angažoval ve snaze o udržení míru v oblasti Střední Ameriky a zprostředkoval jednání vedoucí k osamostatnění Namibie v roce 1990.

Podílel se také na řešení problémů Západní Sahary a věnoval se i kyperské otázce. Za svůj největší neúspěch při odchodu z OSN Cuéllar označil nevyřešení problému Blízkého východu.

Cuéllar ve funkci šéfa OSN v roce 1984 navštívil někdejší Československo, kde mu mimo jiné Univerzita Karlova udělila čestný doktorát. V roce 1995 neúspěšně kandidoval na prezidenta Peru, o devět let později byl velvyslancem své země ve Francii.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video