Japonští politici se chtějí vyhnout poničení metropole zemětřesením

Japonští politici se chtějí vyhnout poničení metropole zemětřesením | foto: Reuters

Japonsko chce vybudovat záložní metropoli pro případy nouze

  • 18
Japonští politici zvažují výstavbu nového města, které by v budoucnu mohlo sloužit jako náhradní metropole. Obyvatelé tektonicky aktivního souostroví se totiž obávají, že Tokio jednou poničí zemětřesení či jiná přírodní kalamita. Chtějí na to být připravení.

"Vystavět záložní město, vytvořit něco jako náhradní baterii pro funkci národa, je dobrý nápad, nemyslíte?" ptal se jeden z členů vládní Demokratické strany Hadžime Išiji na tiskové konferenci v Tokiu.

Poslanec patří do skupiny více než sta politiků včetně bývalého premiéra Naoto Kana či někdejšího ministra dopravy a průmyslu Banri Kaideho, kteří fandí "Plánu IRTBBC", tedy plánu na výstavbu "integrovaného rezortního, turisticky-obchodního záložního města".

Ten vznikl necelých osm měsíců po silném zemětřesení a následném tsunami, které srovnaly se zemí severovýchod souostroví. Otřesy o síle 9 stupňů v Japonsku napáchaly dosud největší škody v historii a vyžádaly si na 20 tisíc lidských životů. Březnové zemětřesení také poškodilo jadernou elektrárnu Fukušima.

Nové město by mělo stát na 1236akrovém pozemku, kde nyní leží letiště Itami. To dlouhá léta sloužilo jako vstupní brána do Osaky, než bylo postaveno mezinárodní letiště Kansai. Záložní metropole je koncipována pro 50 tisíc obyvatel s tím, že den co den by v ní pracovalo na 200 tisíc lidí.

Poslanci zatím nezveřejnili, na kolik by stavba náhradního hlavního města vyšla, ale slibují, že nejméně 90 procent by zaplatily soukromé firmy. Vládu chtějí zastánci plánu města, kde by kromě úředních budov byly i parky a v budoucnu i 652 metrů vysoká věž, požádat o dotaci ve výši 14 milionů jenů (asi 3,5 milionu korun).

Místo pro záložní metropoli leží poblíž Osaky v regionu Kansai

Místo pro záložní metropoli leží poblíž Osaky v regionu Kansai


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video