Japonští záchranáři sviňuchu zabalili do přikrývek a odvezli na pobřeží, kde ji vypustili zpátky do moře. | foto: AP

Japonci zachránili sviňuchu, kterou tsunami uvěznilo v rýžových polích

  • 42
Mládě sviňuchy, které před dvěma týdny vyvrhla do japonského vnitrozemí obří vlna tsunami, mělo štěstí v neštěstí. Zvíře, jež dlouhé dny bezmocně plavalo v zaplavených rýžových polích, spatřili místní a zavolali záchranáře. Ti pak sviňuchu vrátili zpátky do moře.

Masayuki Sato právě na kole projížděl kolem zatopených rýžových polí poblíž města Sendaj, když ho uprostřed vodní plochy upoutal nezvyklý pohyb.

Sbírka Adry na pomoc Japonsku

* Povinné údaje:
Číslo účtu veřejné sbírky: 40284028/0300
Variabilní symbol: 3944
(pro sbírku iDNES.cz)

* Údaje nutné pro soutěž o odznak Věry Čáslavské:
Specifický symbol:
rodné číslo
Zpráva pro příjemce: jméno a příjmení

Humanitární organizace ADRA pomáhá lidem v Japonsku, které zasáhlo zemětřesení a následné tsunami

V první chvíli měl za to, že ve zpustošené krajině vidí delfína. Připadalo mu to neuvěřitelné, vždyť pole leží skoro dva kilometry od pobřeží. Tsunami však hranice mezi pevninou a mořem smazalo.

"Když jsem to zvíře spatřil, řekl jsem si, že to tak nemohu nechat a že musím něco udělat," popsal pak japonským novinářům, co se mu v tu chvíli honilo hlavou. Potom vzal mobil a zavolal na záchrannou stanici pro zvířata.

Záchranáři si na metrového savce vyrobili speciální nosítka, na nichž ho chtěli vynést z kalné vody ven. Nakonec se ale do zatopeného pole vydal jeden z mužů bez nich a zvíře vynesl v náručí.

Sviňuchu, které obří vlna způsobila několik menších zranění, pak záchranáři zabalili do přikrývek, převezli na pobřeží a vypustili zpátky do moře.

"Nevím, jestli v moři přežije, ale je to pořád lepší, než aby plavala v poli, nemám pravdu?" citoval záchranáře zpravodajský portál BBC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video