Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Rusko 2034. To nejzajímavější přijde po odchodu Putina, píše ruský expert

Agrese proti Ukrajině přerostla v nekonečnou válku, Rusko se definitivně rozešlo s Evropou a obrátilo se na východ. Jak bude vypadat za deset let? „Rychlý návrat Ruska k demokracii a zdravému rozumu si lze jen těžko představit,“ píše ve své prognóze pro iDNES Premium opoziční publicista Alexandr Morozov.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OP

Rusko je takové jaké je již od Stalina a jiné pravděpodobně dlouho nebude. Několika generacím ruské populace byl do hlavy vtloukán obrázek třídně rozděleného světa, kult rudé armády, nekonečného boje o přežití "ruského světa" a bezvýhradného nároku na vše, co bylo "ruské", ať už přímo (SSSR) nebo jako součást "sféry vlivu". Slovo "Demokracie" a jeho pravý význam většina Rusů nechápe, respektive si jej představuje jako tu jejich "ruskou demokracii".

Odpovědnost, respektive chyba Evropy byla zejména v nekonečné naivitě a nereálných představách o tom, že touhu a potřebu směřovat k demokracii, respektu, toleranci a prosperitě, má v sobě každý, jen stačí jít příkladem, vysvětlovat, financovat, dodržovat lidská práva,....a to bohužel nefunguje ani v Rusku, ani v případě jiných kulturně-sociálních skupin, které tyto demokratické a lidskoprávní mantinely postrádají.

8 1
možnosti
JK

Pokud Putin zasvetil zivot KGB a potlacovani demokratickych principu, spehovani zapadu z NDR, tak je logicke, ze se v zaveru zivota nezmeni. Tohle je jeho DNA, ktere rezonuje cely zivot v jeho hlave. Jediny, kdo si mozna pral, ze v Rusku je mozne nastolit demokracii za Putna byl opravdu dekadentni zapad, ktery si po 80-ti letech nechtel pripustit jakykoliv konflikt. Pokud se po desitky let v Rusku pestuje DNA valecniku, vlastenecke valky, pamatniku padlych hrdinu a vylozene muskulinni, silove spolecnosti (resit vse natlakem, nasilim, rvanim, poslusnosti), pak nejde cekat, ze se to zmeni, kdyz uz ve skole drzi deti v ruce samopal. Rusko bude dal okopavat kotniky Evrope a USA, protoze jediny jejich dlouhodoby cil je si rozdelit svet s Cinou a to tak, ze Asie je Cinska, Evropa Ruska a o USA se tak nejak podeli.

0 0
možnosti
PV

"Rusko se definitivně rozešlo s Evropou" - za to rozhodně ale nemůže jen Putin ale i "Evropa"

1 11
možnosti
TK

T20o17m91a70s 61K11i84n61c70l

20. 2. 2024 12:16

Ano vždyck se můžete vzdát nebo se podrobit a pochlebovat v rámci “dobrých” vztahů.

9 0
možnosti

Řešení je stejné jako naposledy během Studené války. Evropa s USA mají naprosto jasnou šanci Rusko uzbrojit. Vývojem vojenských technologií natolik pokročilých, že Rusko se ve snaze vyvinout protizbraň vyčerpá ekonomicky natolik, že se zhroutí zevnitř.

9 0
možnosti
Foto

Občas se zamýšlím nad tím jakou míru zodpovědnosti za aktuální stav evropské geopolitiky neseme my ze západní a střední Evropy. Dávat vinu a zodpovědnost pouze Rusku je krátkozraké, laciné a příliš jednoduché. Dle mne neseme jistou míru zodpovědnosti za aktuální stav věcí my všichni v Evropě s přesahem za Atlantik. Kdo jsi bez viny hoď kamenem....

3 18
možnosti
MB

M73a81r89e65k 59B86u30r43s95a

20. 2. 2024 11:26

Je to taková plochá floskule. Podobné názory je potřeba opřít o argumenty.

8 0
možnosti
Foto

P85e27t76r 23F74a33b57e81r57a

20. 2. 2024 10:39

Zapomíná se na další možnou variantu, a to náhlý konec Putina, a je jedno, zda přirozenou cestou nebo rukou vraha.

Putin, jako "správný" diktátor, nemá kolem sebe výrazné osobnosti, ale jen přikyvovače, kteří slepě následují jeho příkazů. Pak je zde řada druhořadých mocenských skupin, které Putinovi slouží, ale mají své vlastní vůdce - většinou jsou to oligarchové, kteří jsou dnes ovládáni strachem, že když bude Putin chtít, skončí jako Navalnyj.

V okamžiku, kdy by se uvolnil trůn, všechny tyto mocenské skupiny budou usilovat o moc. Výhodu by měl Šojgu, protože má pod sebou armádu, ale i to je vrtkavé. Nastalo by pnutí uvnitř rusácka, které by mohlo vyústit v občanskou válku. Válka na Ukrajině by bezesporu skončila. Vojáci by byli zapotřebí doma a Ukrajinci by osvobodili své území. rusácko by se propadlo do chaosu a začalo by se postupně trhat na menší státní uskupení - spousta republik by řekla, že nepotřebuje Moskvu.

Vítěz vnitrostátního boje o moc by měl před sebou dvě varianty. Buď pokračovat v putinismu nebo, jak je rusáckým zvykem, distancovat se od předchůdce, veškerou vinu za vše hodit na něj a snažit se znovu navázat vztahy se Západem. Věřím víc té druhé variantě. No a za nějakých třicet let se může situace opakovat, protože rusácko a demokracie jsou dva navzájem si odporující pojmy.

15 0
možnosti

Vidím to podobně a nechápu, že je Putin ještě naživu. I za cenu mezinárodního incidentu to stojí.

1 0
možnosti
PP

V noci se zjeví Putinovi Stalinův duch. Putin se ho zeptá: "Soudruhu Staline, jak mohu tuto válku jednoduše vyhrát?"

"Musíš nechat povraždit 6 milionů lidí a Kreml natřít celý namodro.", odvětí Stalin.

"Proč bych proboha natíral Kreml namodro?", diví se Putin.

Stalin se usměje, poplácá Putina přátelsky po rameni a povídá: "No vidíš, já věděl, že ten první krok pro tebe nebude problém."

Hořký vtip ale bohužel realita. Jinými slovy ideální ruský vůdce.

20 0
možnosti
MV

M68a44r51c17e17l 46V17l22n34a

20. 2. 2024 10:17

Skúsim iný pohľad. Ruská vojna už trvá dlho a koniec nie je vo výhľade. Riešime náš pohľad: Ukrajiny a Západu. Ale čo zvyšok sveta? Moslimovia a Afričania sa tešia z toho, že niekto bol tak blbý, že vyzval Západ a spôsobuje mu ťažkosti. Inak majú vojnu na háku. Indom je to jedno úplne, tí sa na rozdiel od moslimov a čiernych z našich problémov netešia. Čo beriem ako ich plus.

Zaujímavá je samozrejme Čína. Vyhovuje jej dlhá vojna? Ak áno, tak v čom? Západ začína pomaly ale iste zbrojiť, to nie je v ich záujme. Čína sama má obrovské vnútorné hospodárske problémy. A pokračujúca vojna limituje západné objednávky, do toho sekundárne sankcie na čínske firmy a banky. Obchodná vojna napr v IT sektore, o ktorej sa z mne neznámych dôvodov veľmi nehovorí (ban na NVIDIA grafické karty). Plus stúpajúci odpor k Číne v očiach západných zákazníkov kvôli podpore Rusov. Nepočítam Vrabela a spol, tí sú nepodstatní.

Takže zdá sa, že jediný, kto sa z vojny úprimne teší, sú Rusi samotní. Putin dal zmysel ich mrzkým životom, majú prečo žiť, trpieť a umierať.

Vtipné je, ako sa ruský cár chcel stále dohadovať s americkým prezidentom o Ukrajine. Ja si myslím, že nakoniec sa Washington dohodne s Pekingom, za akú cenu Čína potopí Rusko. Neverejne, samozrejme. Takú dohodu pritom skôr urobí Trump ako Biden. Rusi budú Číňanom zobať z ruky aj tak, sú regulérny vazal.

4 0
možnosti
JS

Aktuálně asi největší Putinovou zbraní je nacionalismus, podobně jako to bylo v Německu. Zeptal bych se, cítí se být dnešní ruská mládež více Rusy nebo lidmi?

13 1
možnosti
MK

Pardon, malo byt plus.

0 0
možnosti
JK

Proč by mělo Rusko dostávat nějakou šanci ? Pro tu cestu k demokracii a civilizaci se musí rozhodnout sami a pak je možné jim pomoci. Bohužel tohle ta ruská mentalita ještě dlouho neumožní. Ti mladí, co jsou schopni něco změnit jsou buď v cizině, nebo v base. A ti starší se bojí.

9 0
možnosti
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Izrael nejspíš zneužil americké zbraně v Pásmu Gazy, tvrdí Bílý dům

11. května 2024  8:38

Je opodstatněné se domnívat, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...