Jacqui Saburido byla tváří kampaně proti alkoholu za volantem. Při nehodě v roce 1999 utrpěla rozsáhlé popáleniny. | foto: Profimedia.cz

Zemřela žena, jež znetvořenou tváří bojovala proti jízdě pod vlivem alkoholu

  • 5
Ve čtyřiceti letech zemřela Jacqui Saburido, tvář reklamní kampaně proti alkoholu za volantem v americkém Texasu. Sama měla v roce 1999 nehodu, při níž utrpěla velice vážné popáleniny. Nehodu přežila, ale s následky se potýkala do smrti. Po nehodě se věnovala prevenci proti jízdě pod vlivem alkoholu.

Jacqui Saburido, žena která použila svůj znetvořený obličej jako odrazující příklad jízdy pod vlivem alkoholu, zemřela ve středu v Guatemale ve věku čtyřiceti let na rakovinu, uvedl zpravodajský portál CNN.

Ve dvaceti se v roce 1999 vracela s několika kamarády autem domů z narozeninové oslavy. V jednu chvíli do jejich pruhu vjel opilý řidič a do protijedoucího auta narazil. Auto okamžitě vzplálo a dva její kamarádi na místě zemřeli. 

Jacqui seděla na místě spolujezdce. Jako jediná z nehody vyvázla živá, avšak utrpěla popáleniny na zhruba 60 procentech těla. Po nehodě podstoupila více než stovku operací.

Vyrůstala ve Venezuele, v době nehody byla v Americe jen měsíc. A neměla tedy zařízené žádné zdravotní pojištění. Výdaje za její léčbu se vyšplhaly na neuvěřitelných 5 milionů dolarů.

Osmnáctiletý Reggie Stephey, který nehodu způsobil, byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu k sedmi letům. Z vězení ho propustili v roce 2008.

Saburido se po nehodě stala symbolem kampaně ukazující nebezpečí pití alkoholu za volantem. V rámci osvěty, kterou pořádalo texaské ministerstvo dopravy, Saburido jezdila po Americe a pořádala přednášky, na kterých se i díky svému překvapivému vzhledu pokoušela odradit všechny od jízdy autem pod vlivem alkoholu. 

22.dubna 2019 v 20:14, příspěvek archivován: 24.dubna 2019 v 15:04

TABC is saddened to learn of the passing of Jacqui Saburido, who used her life-changing injuries to help tell others about the dangers of drunk driving. To learn more about Jacqui's story, please visit: https://t.co/AOBZ06wIjc https://t.co/w37Pbe4EzL

„I když to pro mě znamená pouze sedět před fotoaparátem bez uší, bez nosu, bez obočí a bez vlasů, stejně to udělám tisíckrát, jen pokud to někoho donutí udělat moudré rozhodnutí,“ komentovala svoje aktivity po nehodě.

„Je to část mojí mise na planetě Zemi. Pokud tenhle obličej a tohle tělo mohou pomoci ostatním, tak proč ne?“ dodala odhodlaně.

Největší oporou jí po celých dvacet let byl otec. Vzdal se podnikání, domova i své vlasti. To vše proto, aby se o ni mohl starat a pomáhat jí v náročných chvílích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video