Izraelské vrtulníky zranily 55 lidí

Izraelské bojové vrtulníky zaútočily večer na dvě vesnice v pásmu Gazy i na objekty patřící bezpečnostní službě palestinské samosprávy. Nejméně 55 lidí bylo zraněno. Přestože vrtulníky svou akci už ukončily, izraelské obrněné vozy pokračují v palbě. Palestinci okamžitě požádali o mezinárodní ochranu. Izraelský premiér Ariel Šaron útok zdůvodnil tím, že palestinská samospráva neudělala nic, aby zastavila protiizraelské útoky, a nedala Izraeli jinou možnost než jednat takovým způsobem, aby zajistil bezpečnost svých občanů.

Útok vyprovokoval incident, při kterém byli při ostřelování židovské osady Atsmona v jižní části pásma Gazy palestinskými minomety zraněni izraelská žena a její desetiměsíční chlapeček. Zranění miminka jsou vážná, jeho stav je kritický.

Agentura AFP hlásí 35 zraněných ve vesnici Rafáh v jižní části pásma Gazy, deset ve městě Gaza a dalších deset ve vesnici Chán Júnis, rovněž na jihu pásma Gazy.

Tajemník palestinského vůdce Jásira Arafata Tájib Abdar Rahím po izraelských náletech požádal o mezinárodní ochranu. "Arabové a mezinárodní síly musejí bránit a chránit Palestince před pokračující agresí Izraele," prohlásil v palestinské rozhlasové stanici.

Podle agentur vrtulníky vystřelily nejméně čtyři rakety na základnu příslušníků Arafatovy stráže v blízkosti Arafatovy rezidence v Gaze.

"Útočíme na cíle, které jsou zapojeny do terorismu, po barbarském a neomluvitelném útoku minometem na malé dítě," prohlásil mluvčí izraelské armády plukovník Olivier Rafowicz. "Všechny ty cíle se podílejí na teroristických aktivitách proti Izraeli," zdůraznil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video