Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzali nám děti, nemáme jinou možnost. Obyčejní Izraelci se připravují na válku

  14:57
Ačkoli sobotní útok Hamásu otřásl vírou Izraelců v jejich armádu a zpravodajce, tváří v tvář nepříteli se sjednotili. Zatímco armádní velení chystá pozemní úder v Pásmu Gazy a zabezpečuje severní hranice země, civilisté nakupují zásoby potravin pro případ, že by několik dní nemohli vycházet ven. Nikdo nechce válku, ale vzali nám naše děti, shodují se lidé.
Plakáty s fotografiemi pohřešovaných osob jsou vyvěšeny v hotelu v Londýně....

Plakáty s fotografiemi pohřešovaných osob jsou vyvěšeny v hotelu v Londýně. (12. října 2023) | foto: ČTK

„Mohlo se to stát každému z nás. Jdu do práce a mám strach, že teroristé přijdou k nám domů, k mým dětem, zatímco budu pryč,“ říká devětatřicetiletý Solomon z města Modi’in, které leží desítky kilometrů od míst, kde Hamás v sobotu rozpoutal masakry.

Solomon je nevidomý a nemůže sloužit v izraelské armádě. Ta nyní povolala jeho příbuzné, včetně čtyř bratrů a tuctu bratranců a synovců. „Vím, že se všichni nemusí vrátit domů. Ale všichni si teď připadáme jako zombie. Pokud se nemůžeme cítit bezpečně ve vlastních domech, pokud nemůžeme slíbit budoucnost našim dětem, pokud sem mohou přijít teroristé a vraždit, nemá smysl být nějakou živou mrtvolou,“ popsal Solomon listu The Guardian.

Bylo nás pár, jich desítky, líčí chaos izraelský generál. Kritiku přijímá

Brutální útok Hamásu si v Izraeli vyžádal nejméně 1 300 mrtvých a 3 300 raněných. Teroristé do Pásma Gazy unesli 150 lidí, včetně mnoha dětí a seniorů, jejichž osud zůstává nejasný. Při izraelských odvetných náletech zahynulo v Gaze podle tamních úřadů 1 200 Palestinců.

Izraelci se nyní zmítají mezi strachem, hněvem a chmurnými přípravami na další ztráty, které zřejmě přijdou. Zatímco se izraelská armáda chystá na pozemní operaci v Gaze, civilisté dostali od vlády za úkol připravit si zásoby na 72 hodin.

Izrael ve válce

Lidé na jihu Izraele zaplavili obchody s potravinami, aby nakoupili balenou vodu, drogistické zboží, toaletní papír a trvanlivé jídlo. Nával podle listu The Washington Post (WP) donutil některé řetězce omezit množství některých produktů, které si může jeden člověk zakoupit. Z některých bankomatů byla vyčerpána hotovost.

Rozdrtíme Hamás, každý člen je mrtvý muž, rozhodl se Izrael a odložil neshody

Ve městě Netivot vzdáleném deset kilometrů od hranic s Gazou ve středu stáli zákazníci ve frontě na dobíjecí baterie a přenosná rádia.

„Za všechny ty roky jsme měli tolik různých operací, ale tohle je jiné,“ uvedla vedoucí supermarketu Niza Aflaoová. Stovky rodin podle ní z města odjely do severnějších částí země. Ti, kteří zůstali, se zdržují doma.

Také v nedalekém Sderotu lidé do svých obydlí sváží zásoby. „Mám strach o naši budoucnost. Armáda povolala mnoho mých příbuzných do boje. Do jižního Izraele proudí tisíce vojáků. Hamás má naše děti, musíme je dostat zpět,“ líčí místní obyvatelka Nourit Edaryová.

U hranic s Gazou jsou už tisíce vojáků

Izrael povolal do zbraně 300 tisíc záložníků. Mnozí z těchto vojáků nyní táboří na polích a v sadech podél hranic s Gazou. Je tu několik set obrněných transportérů, dělostřeleckých jednotek a tanků. Hamás mezitím na Izrael dále posílá vlny raket, které zaměstnávají systém Iron Dome.

Poté, co teroristé v sobotu vtrhli do izraelských obcí, rozvrátili víru Izraelců, že je bezpečnostní a zpravodajské služby země dokážou ochránit. „Nikdy nás nenapadlo, že by nás armáda nepřišla zachránit. Lidé jim volali dvanáct hodin, než se k nim dostali,“ míní Benjamin Rubin z Jeruzaléma.

Izrael nebyl připraven, vyčítá Netanjahuovi Trump. Za slova ho kritizují

Izraelský generálmajor Rafi Milo ve čtvrtek deníku Haarec řekl, že armáda bude po válce čelit otázkám, kde udělal chybu, nyní se však Izraelci sjednotili a soustředí se na boj proti nepříteli.

„Momentálně pracujeme na evakuaci komunit v těsné blízkosti Gazy,“ uvedl Milo. Podle něho Izrael v těchto hodinách rovněž pracuje na přípravách na potenciální eskalaci na severních hranicích země.

Hamás zjistil, jak na Izrael. Inspiroval se Ukrajinou a rozsáhle nasadil drony

„Další fáze konfliktu bude dlouhá,“ řekl WP ve středu Aviran Farin, mluvčí izraelské regionální vlády na jihu země. Silnice po celé zemi jsou nyní poloprázdné, na billboardech kolem nich visí podomácku vyrobené cedule s hesly „Nemáme jinou zemi“ nebo „Společně zvítězíme“.

U kibucu Alumin u hranic s Pásmem Gazy čeká elitní jednotka vojáků na další rozkazy. Všichni mají zkušenost s menšími operacemi v hustě obydlené enklávě, nikdo z nich ale nezažil plnohodnotnou invazi.

„Věřte mi, nikdo to nechce. Invaze přinese velké ztráty na životech. Ale co máme dělat? Hamás unesl naše lidi, naše děti,“ uvedl anonymně jeden z nich.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...