Izraelci přečkávající raketový útok v Tel Avivu | foto: Profimedia.cz

Hlavně se neschovávat v koupelně. Jak jsem se naučila přežít raketový útok

Celý článek je běžně jen pro členy

Blahopřejeme, tento článek vám někdo otevřel.

Aktivovat členství
Od naší spolupracovnice v Izraeli - Rozezní se sirény. Mám 90 vteřin na to, abych našla úkryt a schovala se. Naštěstí jsme v Tel Avivu. Města blíže Gazy mají na zaběhnutí do krytu času ještě méně. Takový Aškelon kolem 30 vteřin, Sderot 15. To je hodně málo, není to totiž jako hra na schovávanou, píše přímo z Izraele spolupracovnice MF DNES Dagmar Langová.

Jsem uprostřed křižovatky, když slyším sirény. Utíkám k nejbližším domům ukrýt se v podloubí. Můj učitel uskakování před raketami na mě křičí: „Tam ne, tam jsou zaparkovaná auta (můžou explodovat). Tam ne, tam jsou skleněné dveře.“ Pobíhám jako splašený zajíc. Pak vběhnu do domu, který má otevřené dveře. A za mnou křik: „Nahoru. Utíkej nahoru!“ Schovat se za vchodovými dveřmi je totiž při raketových útocích další hloupost.

Čím více je člověk při zemi, tím je menší pravděpodobnost, že ho trefí šrapnel – v leže jen 10 procent. Když se přikrčí na bobek, je riziko 85procentní.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele. Litujeme, ale tento nasdílený článek překročil maximální počet zhlédnutí.

Získejte také iDNES Premium a pokračujteve čtení

Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video