Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | foto: Reuters

Pandemie dále sblížila Izrael a Emiráty, v boji proti viru spojí síly

  • 1
Izrael a Spojené arabské emiráty (SAE) se dohodly na vědecké spolupráci v boji proti koronaviru, oznámil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Partnerství, které se podle SAE týká dvou soukromých izraelských a dvou domácích firem, se soustředí na výzkum a vývoj technologií. Emiráty s Izraelem dosud nenavázaly diplomatické styky, zlepšení vztahů navíc ohrožuje plánovaná anexe palestinských území.

„Naše schopnost spolupráce proti pandemii korony může posloužit i celému regionu. Vytváří to příležitosti otevřít se dosud nepoznané spolupráci s některými zeměmi,“ uvedl izraelský premiér.

Spojené arabské emiráty několik hodin po Netanjahuově prohlášení potvrdily, že „dvě soukromé společnosti ve Spojených arabských emirátech podepsaly dohodu s dvěma společnostmi v Izraeli“.

Arabské země s výjimkou Egypta a Jordánska historicky odmítají s Izraelem navázat diplomatické styky, izraelské úřady však v posledních letech s částí arabského světa navázaly vztahy alespoň neformální. 

Jedním z důvodů je sdílená obava z narůstajícího vlivu Íránu v regionu, poznamenává agentura AFP. V květnu například společnost Etihad sídlící v Abú Zabí podnikla první let SAE do Izraele, na palubě stroje byly prostředky na pomoc Palestincům zasaženým pandemií covidu-19.

Pokrok v upevnění vzájemných vztahů však ohrožuje jednání izraelské vlády  plánované na příští týden. Ta bude jednat o anexi části palestinského Západního břehu Jordánu. 

„Anexe by zcela jistě ukončila izraelské naděje na lepší bezpečnostní, ekonomické a kulturní vztahy s arabskými zeměmi a SAE,“ okomentoval před dvěma týdny izraelské kroky velvyslanec SAE ve Spojených státech Júsif Utajba.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video