Izrael plánuje v Ramalláhu vítězný oblouk

  • 17
Ramalláh se možná dočká vítězného oblouku. Izraelský architekt Izrael Godowitch ho navrhuje postavit na místě zničeného sídla palestinské samosprávy. Podle něj nepůjde o odpověď na otázku, kdo v Ramalláhu při zářijové akci izraelské armády zvítězil, nýbrž o připomínku triumfu moudrosti nad hloupostí v podobě války, která působí ničení, bídu a bolest.

Komplex Mukata je v troskách a sutiny uklízejí buldozery. Zachována zůstala jen Arafatova rezidence. Právě v ní chce architekt Godowitch vybudovat muzeum palestinského národa. Pytle s pískem, které sídlo chránily proti izraelským kulkám, mají zůstat zachovány.

Další objekty srovnaly izraelské tanky a buldozery se zemí. Na jejich místě chce Godowitch postavit osmipatrový objekt ve tvaru oblouku. "Palestincům vrátí trochu cti," míní Izrael Godowitch.

Každé z poschodí bude mít plochu 10 tisíc metrů čtverečních. V nejhořejším zcela zaskleném patře by měly být Arafatovy kanceláře. Prostranství kolem stavby má patřit zahradám, které budou replikou parku ve Versailles. Na jeho protilehlé straně by měly sídlit palestinský parlament a vláda.

Návrh obnovy Mukaty vznikl na žádost izraelského deníku Maariv. "Architekti umějí budovat, politici ničit," řekl k izraelské ofenzívě v Ramalláhu Godowitch, podle něhož se zničení areálu stalo symbolem hlubokých ran uštědřeným Palestincům.

Godowitch se přišel s místem seznámit osobně a hovořil s Arafatovými poradci. Samotnému palestinskému vůdci se údajně projekt líbil. To, že je jeho autorem Izraelec, mu prý nevadilo.

Palestinští dělníci nyní na okraji bývalé Mukaty staví sál, v němž bude Arafat přijímat oficiální delegace, a boří zbylé stěny, jež hrozí zřícením. Obnova Arafatova úřadu a rezidence má stát 300 tisíc dolarů a rekonstrukci celé Mukaty ministerstvo veřejných prací odhadlo na 15 milionů dolarů.

Osmašedesátiletý Godowitch bude příští rok kandidovat v místních volbách za Tel Aviv, v němž působil jako hlavní inženýr. Bude-li zvolen, chce prosadit družební projekt Tel Avivu s Ramalláhem. "V obou žije mnoho mládeže plné života," říká izraelský architekt.

Nad zničeným sídlem palestinského vůdce Jásira Arafata, kterého izraelská armáda obklíčila v Ramalláhu, vychází slunce. (23. září 2002)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video