Izraelská vojačka Eden Ramová, která přežila útok Hamásu ze 7. října 2023.

Izraelská vojačka Eden Ramová, která přežila útok Hamásu ze 7. října 2023. | foto: October7.org

Hodiny ležela v krvi. Izraelská vojačka přežila dvanáct zásahů a promluvila

  • 108
Ležela jsem v kaluži vlastní krve obklopená mrtvými přáteli a očekávala jsem poslední kulku, která mě zabije. Tak popsala útok teroristů Hamásu izraelská vojačka Eden Ramová, jejíž tělo 7. října zasáhlo hned dvanáct kulek. Navzdory tomu ale přežila a nyní se přidala k přeživším, kteří šíří po světě svědectví o krvavém útoku.

Nadporučice Ramová sloužila s tuctem dalších vojáků na jihoizraelské základně Urim, když je přepadli ozbrojenci.

„V půl sedmé ráno se rozezněly sirény varující před raketami, takže jsme běželi rovnou do betonového krytu. Chvíli jsme tam čekali a dostali jsme zprávu, že do Izraele pronikli teroristé, nejdřív jsme tomu nevěřili, pak jsme uslyšeli střelbu,“ popsala na webu October7, jenž vznikl za účelem uchovat svědectví přeživších útoku a šířit ho dál.

Skupina vojáků se podle Ramové rozhodla, že v krytu bez dveří nezůstane a vydala se do operační místnosti – nejchráněnějšího prostoru na základně. „Jak jsme utíkali, objevili se za námi útočníci a pálili po nás. Postřelili mě do nohy, ale běžela jsem dál, dokud jsem nebyla na místě,“ dodala.

Zbývající rukojmí nevyjdou živí bez výměny a vyjednávání, varoval Hamás

Kolegové Ramové v operační místnosti ošetřili ránu a jali se čekat na pomoc. Ta ale nedorazila včas. Hamás si k nim začal prorážet cestu pomocí výbušnin a granátů. Krátce předtím, než prorazil dveře a zahájili palbu, vojáci poslali svým rodinám zprávy na rozloučenou.

„Po celou dobu, co teroristé stříleli, jsem si nebyla jistá, jestli jsem živá, nebo mrtvá. Cítila jsem se mrtvá, ale stále jsem viděla, slyšela a cítila,“ popsala Ramová, kterou zasáhlo celkem dvanáct kulek – do nohou, paží a ramene. „Čekala jsem na poslední, která mě zabije, ale nepřišla,“ dodala.

„Přišli pro mě andělé“

Přestože se mladá žena smířila se smrtí, přežila – čtyři hodiny hrála mrtvou. „Ležela jsem v kaluži vlastní krve, obklopená mrtvými přáteli, cítila jsem něčí dech. Byla to má přítelkyně Sahar, která úder rovněž přežila,“ uvedla Ramová. Jakmile útočníci odešli, Sahar ji obvázala rány.

„Měla jsem takové bolesti, že jsem nemohla říct ani slovo, ale přišli mě zachránit andělé,“ řekla Ramová o okamžiku, kdy na základnu dorazili další vojáci a záchranáři. „Odvezli mě do nemocnice a cestou jsem je požádala, aby zavolali mé rodině a řekli jí, že jsem naživu,“ líčila.

První chvíle v nemocnici popsala Ramová jako vyčerpávající – podstoupila dvě život zachraňující operace. Lékaři ji na několik dní napojili na umělou plicní ventilaci a podívali ji silná sedativa. Navzdory zranění by vojačka měla být po rehabilitaci schopna plně používat své ruce i nohy.

„Těžké chvíle mě budou provázet navždy. Stále nemohu uvěřit, že jsem tady, že žiji. Je to prostě zázrak,“ uzavřela mladá žena.

Kdo jsou propuštění rukojmí Hamásu a izraelští vězni

Bojovníci Hamásu 7. října pozabíjeli na 1200 lidí a přes 240 lidí unesli do Pásma Gazy. Izrael od té doby hustě zalidněné území bombarduje. Podle tamních úřadů si válka vyžádala životy více než 18 tisíc Palestinců.

Hamás během týdenního příměří propustil 110 rukojmích, zejména matky s dětmi a starší ženy. Výměnou za to Izrael propustil 240 Palestinců ze svých věznic. V rámci případných dalších výměn chce Izrael usilovat o propuštění unesených mladých žen, otců a mladých mužů.

Naděje se mísí s agonií. Izraelci vyhlížejí rukojmí, na většinu se nedostane

Izraelská armáda bez dalších podrobností uvedla, že mezi rukojmími je také „značný“ počet jejich vojáků. Právě oni mají podle listu The Washington Post nejmenší šanci, že se znovu shledají se svými rodinami.

„Každou noc během příměří nám pukalo srdce, když jsme viděli jména propuštěných, ale její ne,“ řekla deníku sestra zadržované izraelské vojákyně. „Ale víme, že Hamás nejvíce nenávidí vojáky. Jsem šťastná za každou rodinu, která někoho dostala zpět,“ dodala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video