Gaza hlásí 25 z 35 nemocnic mimo provoz, letecký úder zabil známého doktora

  • 61
V důsledku izraelského bombardování a pozemní ofenzivy je v Pásmu Gazy mimo provoz 25 z 35 tamních nemocnic, uvedl v úterý představitel hnutí Hamás. Při jednom z leteckých útoků přišel o život známý palestinský lékař Hammám Alloh, který zůstal v severní Gaze, aby pomáhal léčit pacienty v nemocnici Šífa, pod kterou si Hamás vybudoval základnu.

O vyřazení nemocnic z provozu v důsledku pokračujících bojů informoval představitel Hamásu Usáma Hamdán, který žije v libanonském hlavním městě Bejrútu. Dodal, že Izrael také zničil 94 vládních budov a 253 škol.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dříve v úterý uvedla, že mimo provoz je v Pásmu Gazy 22 z 36 nemocnic. Důvodem jsou podle ní pokračující boje, poškození zařízení, ale i nedostatek paliva.

Dalších 14 nemocnic podle WHO má sotva dostatek zásob potřebných k provádění život zachraňujících zákroků.

Izrael ve válce

Agentura AP uvádí, že při izraelském bombardování přišel v sobotu o život šetatřicetiletý lékař Hammám Alloh a několik jeho příbuzných, kteří pobývali v domě nedaleko nemocnice. „Mezi mrtvými byl také náš otec,“ řekla AP lékařova sestra Šajma Allohová, která žije v USA.

Alloh byl známým odborníkem na ledviny v nemocnici Šífa a nedávno poskytl několik rozhovorů. Zatímco tisíce lidí o víkendu uprchly z okolí nemocnice poté, co izraelské jednotky zařízení obklíčily, Hammám se rozhodl zůstat, stejně jako stovky pacientů. „Myslíte si, že jsem chodil na lékařskou fakultu a na postgraduální studia, abych myslel jen na svůj život a ne na své pacienty?“ řekl americké stanici „Democracy Now“.

Napětí kolem nemocnice Šífa. Teroristé se skryli pod špitálem

Izrael tvrdí, že zasahuje infrastrukturu Hamásu, přičemž se snaží zabránit poškození civilistů, které radikálové používají jako lidské štíty. Izrael vyzval všechny Palestince, aby se evakuovali do jižní části Gazy, na severu nicméně nadále zůstávají desítky tisíc lidí.

Podle Šajmy Allohové lékařovo tělo objevila její matka Haifa, která se ukrývala v sousední budově u dalších příbuzných. „Otce objevili o několik hodin později pod zbytky zničené betonové zdi,“ uvedla.

Izraelská armáda podle AP uvedla, že rodina lékaře obdržela telefonát, který ji údajně řekl, aby opustila dům a vydala se na jih, mávajíc bílou vlajkou.

Obsadili jsme parlament Hamásu v Gaze, hlásí izraelská armáda

Izraelci po útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října, který si vyžádal na 1 400 obětí, zahájili odvetné masivní bombardování Pásma Gazy, na které navázala pozemní operace izraelské armády.

Podle palestinských úřadů kontrolovaných Hamásem zemřelo v Pásmu Gazy přes jedenáct tisíc lidí. V areálu nemocnice Šífa ve městě Gaza, která je od víkendu bez elektřiny a kolem níž svádí boje izraelská armáda s ozbrojenci z Hamásu, pohřbili v úterý 179 těl v hromadném hrobě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video