Není tlak na úspěch. Izrael se připravuje na rok bojů v Pásmu Gazy, tvrdí média

  • 21
Izraelská armáda počítá s tím, že boje v Pásmu Gazy potrvají rok. Podle televize Channel 12, která se odvolává na nejmenované zdroje, je připravena rozšířit vojenské operace i do oblastí, kde dosud nikdy nepůsobila. O tvrzení televize informoval list The Times of Israel.

„Není žádný tlak na spěch,“ uvádí Channel 12. „To je zpráva, kterou armádní velitelé dostávají neustále: Pracujte pomalu a bezpečně. Dosáhněte výsledků.“

Televize také tvrdí, že se izraelská armáda připravuje na „období jednoho roku bojů...v různých oblastech...různými metodami“. Na jeho konci má být splnění izraelského cíle a nástup nové vlády v Gaze, v níž nebude zastoupeno palestinské radikální hnutí Hamás a která nebude podporována Íránem.

Izrael na Hanás v Gaze, kde žije na 2,3 milionu Palestinců, masivně útočí od 7. října, kdy ozbrojenci Hamásu zaútočili na Izrael. Zemřelo tehdy kolem 1200 lidí a na 240 jich radikálové unesli. Izraelské údery v Pásmu Gazy si za více než měsíc bojů vyžádaly přes 11 000 obětí.

I proto roste mezinárodní tlak na Izrael, aby co nejvíce dbal toho, ať jeho útoky nedopadají na civilisty. Například francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek v rozhovoru s BBC prohlásil, že Izrael musí přestat zabíjet malé děti a ženy. Izraelské bombardování Pásma Gazy podle něj nemá „žádné ospravedlnění“ a z příměří by Izrael profitoval.

Od řeky k moři. Židovští fanatici cítí šanci na zrod Velkého Izraele

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na to reagoval slovy o tom, že by zahraniční státy měly odsoudit Hamás spíše než Izrael, který se civilisty snaží dostat z míst bojů. Izraelská armáda uvedla, že za poslední dva dny se ze severu Gazy na jih pásma vydalo přes 100 000 Palestinců. Už předtím jich tak učinily statisíce na základě opakovaných výzev Izraele, který své vojenské operace soustředí právě na severní část pobřežního pásu.

Netanjahu také poznamenal, že zločiny Hamásu, který srovnává s takzvaným Islámským státem, se mohou odehrát i v Paříži nebo New Yorku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video