Izraelská vláda plánuje rozšířit svou kontrolu nad Západním břehem tím, že od 1. července připojí více než 200 izraelských osad. Na snímku je jedna z nich - Giv'at Ze'ev nedaleko Rámaláhu. | foto: Profimedia.cz

Velké řeči, nebo velká anexe? Izraelská armáda se chystá i na „válečný stav“

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Bude to 30 procent Západního břehu, jen 25 procent, anebo nic? Zatím jsou to jen dohady. Anexe je teď v Izraeli jedním z nejčastěji skloňovaných slov poté, co další vláda Benjamina Netanjahua složila letos v květnu přísahu. OSN, arabské státy a Evropská unie varují a protestují, vypadá to ale, že Netanjahu se nakonec rozhodne podle toho, co řekne Donald Trump.

Přičemž anexe Jordánského údolí příliš vášní mezi Izraelci nevzbuzuje. Často je vnímáno jako oblast, která je zásadní pro bezpečnost země. Je to jakýsi přírodní val u Mrtvého moře, přes který se tanky, které by přijížděly z východu, jen tak nedostanou. Ale s izraelskými osadami je to jiné. Tady se Izraelci neshodnou, nicméně 52 procent podle květnového průzkumu je pro.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video