Fotografie syrské zpravodajské agentury SANA zachycuje balistické střely dopadající v blízkosti mezinárodního letiště v Damašku (21. ledna 2019) | foto: Reuters

Izrael ostřeloval íránské cíle u Damašku. Nereagujte, varuje Sýrii

  • 448
Izraelská armáda potvrdila, že v noci z neděle na pondělí ostřelovala íránské cíle v Sýrii v blízkosti Damašku. Podle monitorů Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) při útocích zemřelo nejméně jedenáct lidí. Izrael vzápětí zároveň varoval Syrskou vládu, aby v odplatě neútočila na izraelské území.

Podle izraelské armády byly cílem jejích útoků pozice íránských speciálních jednotek Quds a systémy syrské protiraketové obrany. Sýrie podle agentury TASS většinu útoku zachytila a zničila více než 30 izraelských raket a řízených střel. I přesto však na místě podle SOHR zahynulo nejméně jedenáct lidí. Jejich příslušnost k bezpečnostním silám zatím není známá. 

Izrael se v překvapivém kroku k útokům otevřeně přiznal na sociálních sítích. „Zahájili jsme ostřelování íránských cílů na syrském území. Varujeme syrskou armádu, aby se nepokoušela ničit izraelské jednotky či izraelské území,“ uvedla v pondělí izraelská armáda na twitteru. 

Utajená válka v Sýrii eskaluje, Izrael hrozí Íráncům masivním úderem

Varování přišlo několik hodin poté, co v neděli Izrael sestřelil pravděpodobně syrskou raketu nad Golanskými výšinami. Ještě před oznámením Izraele o sestřelením této rakety Sýrie uvedla, že zmařila několik izraelských náletů u syrského hlavního města.

Izraelské bezpečnostní síly na Twitteru uveřejnily také mapu cílů ostřelování. Těmi měly být íránské muniční sklady, zpravodajská základna, tréninkové centrum a íránská vojenská základna na mezinárodním letišti v Damašku. Agentura TASS s odvoláním na ruské vojáky působící v Sýrii píše, že rakety letiště poškodily.

Vzápětí izraelská armáda na svém Twitteru uvedla, že navzdory varování „zachytila desítky syrských raket země–vzduch“. Obratem tak zaútočila také na systémy vzdušné obrany syrské armády.

21.ledna 2019 v 05:42, příspěvek archivován: 21.ledna 2019 v 11:39

By firing towards Israeli civilians, Iran once again proved that it is attempting to entrench itself in Syria, endangering the State of Israel & regional stability. We will continue operating determinedly to thwart these attempts. https://t.co/RBHWeBH7FW

Obrat v policie Izraele

Podle agentury AP Izrael pondělním prohlášením patrně ukončil několikaletou nejednoznačnou politiku vůči aktivitám Íránu v sousední Sýrii. V posledních letech Izrael již několikrát přiznal útoky v Sýrii, nikdy je však nekomentoval z obavy o vyvolání reakce a zatažení do občanské války v sousední zemi.

Vojenské základny v Sýrii rozmetaly rakety, podezřelým je Izrael

V předchozích letech Izrael provedl stovky náletů na syrské území, které mířily na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rostoucího íránského vlivu v blízkosti svého území. Íránské složky už na Izrael ze Sýrie několikrát vyslal rakety.

Ostrým slovním výpadem proti Izraeli se v pondělí prezentoval šéf íránských vzdušných sil Azíz Násirzádí. „Mladí lidé v letectvu jsou plně připraveni a nemohou se dočkat, až se střetnou se sionistickým režimem a vymažou ho ze Země,“ citoval Násirzádího web klubu mladých íránských novinářů, na který dohlíží státní televize.

Íránci vypálili ze Sýrie rakety na izraelské cíle, následovala odveta

K nedělnímu vzájemnému ostřelování se vyjádřil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který byl ten den na návštěvě v Čadu. „Máme stálou politiku ničit íránské cíle v Sýrii i každého, kdo se nám snaží ublížit. Tato politika se nemění, ať jsem v Izraeli, nebo na historické návštěvě v Čadu,“ uvedl Natanjahu, který v neděli oznámil obnovení diplomatických vztahů s touto africkou zemí po téměř půlstoletí.

Izraelská armáda sdělila, že v neděli zůstane uzavřen lyžařský areál na hoře Hermon. Na Twitteru uveřejnila video, ve kterém lyžaři zachytili, jak nad sjezdovkami prolétla balistická střela. 

Hora Hermon leží na hranicích mezi Sýrii a Izraelem v oblasti Golanských výšin, jejichž dvě třetiny okupuje Izrael. Obsadil je během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973; roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektovali. Východ Golan je syrský a na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN (UNDOF).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video