Izraelci znovu volí v parlamentních volbách. Na snímku je šéf krajně pravicové...

Izraelci znovu volí v parlamentních volbách. Na snímku je šéf krajně pravicové strany Židovská síla Itamar Ben-Gvir. (1. listopadu 2022) | foto: AP

Žena izraelského politika si na oběd s manželkami přinesla pistoli

  • 30
Pozdvižení vyvolala v Izraeli obvykle nezajímavá schůzka manželek budoucích koaličních partnerů. Partnerka šéfa krajně pravicové strany Židovská síla Ajala Ben-Gvirová si totiž na setkání přinesla zbraň. Později se bránila slovy, že ji potřebuje.

Pondělní schůzka manželek politiků, kteří spolu po nedávných volbách chtějí utvořit novou vládu, se uskutečnila na popud Sary Netanjahuové v hotelu Waldorf Astoria v Jeruzalémě.

Kromě ženy matadora izraelské politiky Benjamina Netanjahua přišla také Jaffa Deriová, jejíž muž Arje šéfuje ortodoxní straně Šas, dále Galit Maozová, která žije s lídrem krajně pravicové ortodoxní strany Noam Avim Moazem, a Rivka Goldknopfová. Ta patří k lídrovi aliance ultraortodoxních stran Sjednocený judaismus Tóry Jicchaku Goldknopfovi.

Izraelský kozel zahradníkem. Policii bude šéfovat extremista hájící rasisty

A kromě nich přišla i partnerka možného příštího ministra vnitřní bezpečnosti Itamara Ben-Gvira Ajala. Za pasem měla viditelně usazenou zbraň, která se dostala i na společnou fotografii manželek a v Izraeli vyvolala přinejmenším pozdvižená obočí.

Ben-Gvir je ve Svaté zemi známý svou radikální minulostí, v níž jako právník rád hájil židovské extremisty a rasisty a i sám už se dostal do vězení. Stejně jako jeho žena, i on vlastní zbraň. Vytáhl ji například i během hádky s arabskými hlídači parkoviště v Tel Avivu.

Proč si pistoli vzala na oběd s ženami politiků, Ben-Gvirová nevysvětlila. Na Twitteru se však bránila obavami o vlastní bezpečnost. „Žiji v Hebronu, jsem matkou šesti rozmilých dětí a jezdím po terorem zasažených silnicích. Jsem provdaná za muže, jemuž v této zemi chodí zdaleka nejvíce výhrůžek. Takže ano, nosím u sebe zbraň. Smiřte se s tím,“ napsala.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video