VIDEO: Podívejte se na pět variant, jak se mohl zřítit most v Janově

  • 64
Video, ve kterém se na trojrozměrném modelu demonstruje pět hypotéz, jak se zhroutil most v Janově, představilo německé studio Kostack. Část takzvaného Morandiho mostu se zřítila 14. srpna a z výšky asi 45 metrů přitom spadly tři desítky vozidel. Při neštěstí zemřelo 43 lidí.

Studio při vypracování modelu vycházelo z původního návrhu stavby, fotografií zříceného mostu a satelitních záběrů trosek. Animace postupně ukazuje čtyři varianty, jak by teoreticky probíhalo zřícení struktury, kdyby praskl jeden ze svazků nosných lan. Jako pátou variantu prezentuje přetížení mostu.

Zodpovědnost za pád je předmětem vyšetřování. Italská vláda obviňuje provozovatele komunikace, společnost Autostrade per l’Italia, že nedostatečně investoval do údržby. 

Ministerstvo dopravy navrhlo, ať firma nový most zaplatí, ale jeho stavbu nechá na vládě. Kabinet zvažuje, že stavbu zadá státem kontrolované společnosti Fincatieri.

Zbytek mostu by se měl začít bourat do konce září. Východní část by měla být zničena rychleji, pomocí výbušnin, zatímco západní část bude rozebraná mechanickými prostředky kus po kusu, což zabere asi 20 dní, uvedl guvernér regionu Ligurie Giovanni Toti.

Nový most by mohl připomínat oběti

Nejvyšší vedení Autostrade, která most provozovala, je podle čtvrtečních informací na seznamu 20 lidí považovaných za podezřelé a je vyšetřované za zabití. Firma zatím zprávu nekomentovala.

Výkonný ředitel Autostrade Giovanni Castellucci se v srpnu za neštěstí neomluvil s tím, že společnost počká na závěr vyšetřování. Výkonná rada společnosti Autostrade per l’Italia už vyčlenila 500 milionů eur (12,9 miliard Kč) určené na stavbu, odškodnění pozůstalých a lidí, kteří kvůli zřícení konstrukce na obytné bloky přišli o střechu nad hlavou.

VIDEO: Pět variant, jak se mohl zřítit most v Janově

Pomoc při budování nového mostu nabídl renomovaný architekt Renzo Piano. Tento janovský rodák, který se podílel i na návrhu pařížského muzea Centre Pompidou, už předložil projekt. 

Na jeho náčrtech spočívá vozovka na pilířích ve tvaru lodní přídě. Dalším podstatným rysem Pianova návrhu je 43 vysokých stožárů - za každou oběť jeden, jejichž noční osvětlení se bude podobat plachtám. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video