V Irsku probíhají předčasné parlamentní volby. Měly se konat až napřesrok

  • 0
Voliči v Irsku v sobotních předčasných volbách rozhodují o novém složení parlamentu. O jejich přízeň mezi sebou soupeří vládní strana Fine Gael současného premiéra Lea Varadkara, republikánská strana Fianna Fáil Micheála Martina a levicová Sinn Féin vedená Mary Lou McDonaldovou. Podle BBC není pravděpodobné, že by některá z nich získala většinu.

Irský parlament má 160 křesel, jeho předseda ale ve většině případů nehlasuje. Strana, která by chtěla vládnout samostatně, tak musí získat 80 poslanců.

Varadkarova strana Fine Gael v zemi od roku 2016 vládla, aniž by měla v parlamentu většinu. Umožňovala to dohoda s hlavní opoziční stranou Fianna Fáil. Řádné parlamentní volby se měly konat až v roce 2021, v polovině ledna se ale 41letý Varadkar rozhodl předejít pádu svého kabinetu a vypsat předčasné volby.

Hlasování se koná jen několik dnů poté, co Británie vystoupila z Evropské unie. Téma brexitu v posledních letech výrazně ovlivnil politickou debatu v Irsku, které pojí se Severním Irskem pozemní hranice.

Lidé žijící na ostrovech patřících k Irsku svůj hlas mohli odevzdat už v pátek. Jde o tradici z dob, kdy bylo třeba zajistit, aby se hlasovací urny dostaly na pevninu včas ke sčítání i v případě špatného počasí. Zákon, který by volební den v celé zemi sjednotil, nebyl do vyhlášení nynějších předčasných voleb schválen.

Volební místnosti se otevřely v 07:00 místního času (08:00 SEČ) a zavřou se dvě hodiny před půlnocí (23:00 SEČ). Varadkar svůj hlas odevzdal kolem poledne na jednom z dublinských předměstí. Nejmladší premiér v irských dějinách podle agentury AFP působil uvolněně, ačkoli by jeho strana mohla po volbách přijít o pozici nejsilnějšího parlamentního hráče.

Sčítání hlasů začne sice až v neděli, ale ještě v sobotu po uzavření volebních místností by veřejnoprávní stanice RTÉ měla zveřejnit odhady výsledků.

Fine Gael, Fianna Fáil i Sinn Féin měly v posledních průzkumech preferencí zhruba stejnou podporu voličů a očekává se tak, že volby vyústí v další parlament bez většiny jedné strany. Největším příběhem kampaně je vzestup Sinn Féin, která je dlouhodobě v popředí politické scény v Severním Irsku, jižně od hranice ale podobný vliv v posledních dekádách neměla. Nyní by mohla otřást zvyklostmi irské politiky, v níž se už skoro 90 let u moci střídají pouze zbylé dva jmenované subjekty.

Strana předsedkyně McDonaldové, která byla v minulosti spojená s polovojenskou skupinou Irská republikánská armáda (IRA), podle agentury AP přitahuje voliče levicovými návrhy pro potlačení aktuální bytové krize a posílení přetíženého státního zdravotnictví. Zároveň stále podporuje sjednocení Irské republiky s britským Severním Irskem.

„Ano, myslím si, že změna je potřebná,“ řekla AP u jedné z volebních místnosti v Dublinu 50letá pracovnice veřejného sektoru Noleen Kellyová. „Takže očekávám, že přijde něco pozitivního,“ dodala.

Sinn Féin je ve svých plánech kolem sociálních problémů radikálnější než dosud dominantní politické strany. I přes výrazný nárůst preferencí má však velmi malou šanci na to stát se nejsilnějším uskupením v parlamentu, protože do voleb nasadila pouze 42 kandidátů. Fine Gael a Fianna Fáil jich mají asi dvojnásobek, píše BBC.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video