Íránská žena v ulicích Teheránu (6. prosince 2022)

Íránská žena v ulicích Teheránu (6. prosince 2022) | foto: Reuters

Írán vyloučili ze skupiny OSN hájící rovnost žen. Krok navrhly USA

  • 46
Írán byl ve středu vyloučen ze skupiny OSN pro rovnost pohlaví a zmocnění žen (UN Women). Stalo se tak kvůli potlačování práv žen a dívek v zemi, uvedla agentura Reuters. Vyloučení navrhly Spojené státy v reakci na brutální postup Teheránu proti pokračujícím protestům vyvolaným smrtí dvaadvacetileté Mahsy Amíníové ve vazbě.

Hospodářská a sociální rada (ECOSOC) Organizace spojených národů přijala rezoluci navrženou USA, aby „ s okamžitou platností odstranila Íránskou islámskou republiku z Komise pro postavení žen pro zbytek funkčního období v letech 2022 až 2026“. Celkem 29 zemí dnes hlasovalo pro vyloučení, byla mezi nimi i Česká republika. Osm bylo proti a 16 zástupců se zdrželo.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová ještě před hlasováním uvedla, že vyloučení Íránu je správnou věcí. Členství Teheránu ve skupině podporující rovnost žen a mužů a posílení postavení žen označila „za ošklivou skvrnu na důvěryhodnosti komise“.

Podle íránského velvyslance při OSN je krok USA nelegální. Spojené státy označil za tyrana.

Policisté jsou jako zombie. Íránky v tajných vzkazech popisují represe režimu

Zasedání Komise pro postavení žen se konají jedenkrát ročně v rozsahu dvou týdnů, obvykle koncem února a začátkem března tak, aby doba jednání zahrnula i Mezinárodní den žen. Komise je složena ze 45 členských států OSN. Jejím cílem je podporovat rovnost žen a mužů a posílit postavení žen ve světě.

Írán, 17 dalších zemí a Palestinci v dopise zaslaném v pondělí ECOSOC argumentovaly, že hlasování „nepochybně vytvoří nevítaný precedens, který nakonec zabrání ostatním členským státům s odlišnými kulturami, zvyky a tradicemi přispívat k práci podobných komisí“. Pouze pět ze signatářů dopisu je v současné době členy ECOSOC a mohli tedy dnes o členství Íránu hlasovat.

Írán v úterý oznámil, že popravil druhého vězně zadrženého při demonstracích proti režimu. Podle íránských médií dotyčný ubodal 17. listopadu ve městě Mašhad dva příslušníky bezpečnostních složek a čtyři další zranil. Popraven byl veřejně oběšením ze stavebního jeřábu jako odstrašující příklad ostatním.

Protesty v Íránu vypukly v polovině září poté, co přišla o život dvaadvacetiletá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová. Mladá žena měla údajně špatně nasazený hidžáb, kvůli čemuž ji zadržela íránská mravnostní policie. Ta zřejmě ženu zbila tak, že později v nemocnici zemřela.

Policie tvrdí, že příčinou smrti Amíníové je infarkt, blízcí zesnulé to však odmítají s tím, že dívka neměla žádné zdravotní potíže.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video