Íránští vojáci hlídkují v ulicích (7. červen 2017).

Íránští vojáci hlídkují v ulicích (7. červen 2017). | foto: Reuters

Írán popravil útočníky, kteří ve jménu IS zabíjeli v teheránském mauzoleu

  • 91
V Íránu popravili osm lidí usvědčených ze spáchání útoků na parlament a teheránské mauzoleum ajatolláha Rúholláha Chomejního, při kterých loni zemřelo osmnáct lidí.

O vykonání trestů v sobotu informovalo několik íránských agentur včetně agentury Mízán, specializované na justiční témata. Ze zpráv není jasné, kdy byli atentátníci popraveni. V Íránu je tradiční poprava oběšením.

V íránském parlamentu a mauzoleu zabíjeli teroristé. Pak se odpálili

Při loňských červnových útocích v Teheránu přišlo o život osmnáct lidí a zraněno bylo víc než padesát lidí. Zatčeno pak bylo několik desítek lidí a asi deset obviněných ještě čeká proces.

Útoky byly vůbec první akcí Islámského státu (IS) na území Íránu. Ten se zapojil do bojů proti IS v Sýrii a v Iráku. Íránské revoluční gardy po loňských teroristických útocích vypálily šest raket na pozice IS ve východní Sýrii.

Agentura AP připomenula, že Írán patří k zemím vykonávajícím trest smrti ve velkém počtu. Čelí za to kritice - loni bylo popraveno 507 lidí, většina z nich však za drogové delikty. 

Podle Amnesty International se Írán v počtu vykonaných rozsudků smrti na světě řadí hned za nejlidnatější zemi světa Čínu. 

Počet popravených obchodníků s drogami tam však mírně klesá. AP dále píše, že ani v Íránu není běžné popravit tolik lidí najednou. 

Naposledy se tam hromadná poprava konala v roce 2007, kdy bylo oběšeno sedm mužů odsouzených za znásilnění.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video