Tankery v Hormuzském průlivu (ilustrační foto)

Tankery v Hormuzském průlivu (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Operace Kalná voda? Írán plánuje ekologickou havárii, píše Der Spiegel

  • 102
Írán se chce mstít za sankce, které na něj míří ze světa kvůli jeho jadernému programu. Podle německého týdeníku Der Spiegel plánuje ekologickou katastrofu, kterou svět bez Íránu neodstraní. Velitel místních republikánských gard vypracoval plán na zablokování vývozu ropy z Perského zálivu.

Generálmajor Mohammad Alí Džafarí v plánu s krycím názvem Kalná voda počítá s vmanévrováním ropného tankeru do skalisek v Hormuzském průlivu, jímž proudí významná část ropného exportu.

"Cílem je dočasně zablokovat vývoz znečištěním vodní trasy, potrestat přilehlé arabské státy nepřátelské vůči Íránu, přinutit Západ zúčastnit se rozsáhlé záchranné operace na vyčištění moře a možná ho tak přimět zrušit sankce proti Teheránu," píše týdeník.

Vyčištění průlivu přitom nebude možné provést bez technické pomoci íránských úřadů, což si vynutí nejméně dočasné zrušení protiíránského embarga. Z celé akce mohou navíc finančně vytěžit íránské firmy, z nichž některé jsou ve vlastnictví republikánských gard.

Der Spiegel svůj článek neopřel o žádný zdroj, tvrdí však, že západní rozvědky se už plánem zabývají.

Íránská ekonomika začíná naplno pociťovat dopad západních sankcí, k nimž v pondělí Evropská unie přidala další. Embargo je reakcí světa na neúspěch rozhovorů o íránském jaderném programu. Izrael Íránu hrozí útokem na jeho jaderná zařízení, Teherán se už v minulosti nechal slyšet, že v tom případě zablokuje Hormuzský průliv pro transport ropy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video