Protivládní demonstrace v Iráku (25. října 2019).

Protivládní demonstrace v Iráku (25. října 2019). | foto: Reuters

Protivládní demonstrace v Iráku mají další oběti, za 2 dny nejméně 67 lidí

  • 34
Při protivládních demonstracích v Iráku zahynulo za poslední dva dny nejméně 67 lidí, uvedla agentura AFP. Nejvíce zabitých pochází z měst na jihu země. Demonstrace vypukly kvůli přetrvávajícím sociálním a ekonomickým problémům a korupci ve vládě.

V jihoiráckém městě Násiríja se skupina demonstrantů, která se oddělila od tisíců protestujících, pokusila dostat do domu jednoho z místních představitelů. Ochranka budovy se je snažila zastavit palbou, uvedla irácká policie.

V Bagdádu použily bezpečnostní složky proti demonstrantům slzný plyn. Irácká armáda již dříve naznačila, že bude proti demonstrantům zasahovat mnohem tvrději. V pátek byly kanystry se slzným plynem použity jen proti těm protestujícím, kteří se na mostě v centru metropole snažili odstranit zátarasy bránící jim, aby se dostali až do přísně střežené vládní čtvrti.

V sobotu však bezpečnostní síly používaly slzný plyn proti komukoli, kdo se na centrálním náměstí Tahrír objevil, napsala agentura Reuters. „Přišli jsme jen s vlajkami a lahvemi vody, ale oni na nás zaútočili,“ uvedl jeden z demonstrantů, 33letý Silván Núr. „Protestujeme pokojně, nemáme zbraně,“ dodal.

Podle prvotních informací zahynulo při pátečních protestech 42 lidí, později ale agentura Reuters informovala o 52 mrtvých. Další oběti jsou pak hlášeny ze soboty. Nejméně čtyři lidé zemřeli v Bagdádu poté, co je zasáhly přímo do hlavy plechovky se slzným plynem, uvedly světové agentury s odvoláním na nemocniční zdroje. 

Vláda nasílí tolerovat nebude

Už na začátku října si demonstrace proti korupci, nezaměstnanosti a špatně fungujícím službám v několika iráckých městech vyžádaly přes 150 lidských životů. Policie v pátek v Bagdádu zasáhla slzným plynem, zábleskovými granáty a varovnými výstřely proti tisícům demonstrantů, kteří po třítýdenní pauze znovu vyšli do ulic. Prvotní informace hovořily o 30 mrtvých, další lidé ale zemřeli, když zůstali uvěznění ve městě Díváníja v hořící budově zapálené během protestů. 

Irácké ministerstvo vnitra a armáda vydaly prohlášení, podle kterého někteří z demonstrantů zneužívají protesty k útokům na vládní budovy a kanceláře politických stran. Armáda v této souvislosti varovala, že použije nezbytná opatření k tomu, aby se s těmito „sabotéry“ vypořádala.

Stovky protestujících, většinou mladých mužů, se shromáždily i v sobotu na centrálním bagdádském náměstí Tahrír. Jak poznamenala agentura AP, mezi demonstranty bylo vůbec poprvé vidět i mladé ženy, některé z nich rozdávaly protestujícím vodu. V jednu chvíli se demonstranti začali pokoušet odstranit zátarasy, které jim brání dostat se do takzvané Zelené zóny, kde sídlí vládní úřady a velvyslanectví několika zemí. Příslušníci bezpečnostních složek se je snažili zastavit a použili proti nim slzný plyn.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí v pátečním projevu k národu slíbil, že příští týden provede změny ve vládě a přijme reformy. Uvedl také, že lidé mají právo demonstrovat, násilí ale nebude tolerováno. Rezignaci kabinetu, kterou demonstranti požadují, odmítl. „Demise současné vlády by uvrhla zemi do chaosu,“ řekl Mahdí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video