Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Indonéský Obama" nenaplnil očekávání, už není stoupencem demokracie

  13:53
O Jokovi Widodovi se mluvilo jako o indonéském Baracku Obamovi. Jeho tvář zdobila titulní stranu časopisu Time, ten o něm psal jako o nové naději pro zemi. Widodovo vítězství v minulých prezidentských volbách se vnímalo jako důkaz, že i outsideři mohou porazit zástupce mocné oligarchie. Jeho pověst upadla, přesto se podle prvních výsledků zdá, že vyhrál i letos.
Indonéský prezident Joko Widodo během indonéských voleb (17. dubna 2019)

Indonéský prezident Joko Widodo během indonéských voleb (17. dubna 2019) | foto: Reuters

Widodo se už ve čtvrtek prohlásil vítězem letošních voleb s tím, že získal 54 procent hlasů. To se však ještě neví, protože nejsou sečtené všechny hlasy. Právo volit mělo až 190 milionů Indonésanů. 

Widodo tak podle britského deníku The Guardian vychází z výsledků sečtených metodou „quick count“ (rychlý součet) v reprezentativním vzorku volebních místností. Oficiální výsledky z celé země by volební komise měla oznámit 22. května.

Rychlý vzestup nesmírně populárního politika známého pod přezdívkou Jokowi, který se z úspěšného podnikatele v nábytkářském průmyslu stal postupně starostou města Surakarta, reformátorským guvernérem metropole Jakarty a nakonec i prezidentem, působil v mladé indonéské demokracii jako politická pohádka. 

Nadšení bylo o to větší, že jeho soupeřem v prezidentských volbách v roce 2014 byl někdejší armádní generál obviňovaný z porušování lidských práv Prabowo Subianto, který měl za manželku dceru nechvalně proslulého diktátora Suharta.

Uplynulo pět let a Joko Widodo a Prabowo Subianto se střetli v boji o prezidentské křeslo v třetí největší demokracii světa znovu. Nálady byly však tentokrát úplně jiné. 

Během pětileté Widodovy vlády se v zemi zhoršila situace náboženských menšin i homosexuálů a série zatýkání vyvolala otázky ohledně uplatňování svobody slova v Indonésii. Widodova pověst jako stoupence demokracie silně utrpěla.

Dva měsíce po nástupu do prezidentského úřadu v roce 2014 Joko Widodo odmítl udělit milost skupině obchodníků s drogami a podepsal příkaz k jejich popravě. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Indonésie se ocitla ve spárech překupníků drog, kteří zemi ohrožují. Navzdory zahraničnímu tlaku popravčí četa v dubnu 2015 osm obchodníků s drogami, včetně dvou Australanů, zastřelila. Svět, který vkládal do nového prezidenta naděje na zlepšení lidských práv v zemi, byl v šoku.

Ač byl Widodo kandidátem oceňovaným za to, že nemá styky s armádou, brzy v jeho vládě a mezi nejbližšími spolupracovníky sedělo několik vojenských představitelů ze Suhartovy éry. K nejkontroverznějším z nich patří ministr bezpečnosti a někdejší generál obviňovaný z válečných zločinů Wiranto.

Nejsložitějším způsobem na světě. V Indonésii volili prezidenta i poslance

Aktivista Haris Azhar, který opakovaně vyzývá prezidenta, aby dodržel sliby týkající se vyřešení případů porušování lidských práv z minulosti, letos hlasovat nepůjde. „Naše demokracie už nemá žádný smysl,“ říká.

V ulicích je však Widodo stále velmi oblíben a v průzkumech veřejného mínění si udržoval před Subiantem náskok více než 15 procentních bodů. „Jokowi tvrdě pracuje a je čestný. Ostatní jsou zkorumpovaní,“ říká pětašedesátiletá prodavačka Mery u stánku se smaženým tofu na jihu indonéské metropole Jakarty. 

„Výsledky jeho vlády už jsou vidět,“ souhlasí 28letý Achmad, který opodál prodává kuřecí polévku. „Jokowi postavil silnice a školy, to jsou jasné důkazy.“

Prezident se skutečně v uplynulých čtyřech letech zaměřil na velmi potřebné budování infrastruktury, jehož výsledkem byla výstavba tisíců kilometrů silnic, téměř desítky nových letišť a množství přístavů, přehrad a mostů. Voliči rovněž vyzdvihují investice do celostátního systému zdravotního pojištění a vzdělání pro chudé.

Prezident Indonésie vyrazil do boje s palmovým olejem, zastavil vznik plantáží

Kritizovat Widoda za nedostatečnou obhajobu demokratických principů se zdráhají i někteří příslušníci liberálních elit, převážně z obavy, že tato kritika by mohla posílit jeho soupeře Prabowa Subianta. Ten je obviňován z podílu na únosech a mučení prodemokratických aktivistů v roce 1998, což sám opakovaně popírá.

Subianto, který působil v minulosti jako velitel speciálních sil, v poslední době zmírnil svou image. Na Instagramu například existuje účet jeho kocoura Bobbyho, kam Subianto občas také přispívá. Na druhou stranu se Subianto v poslední době sbližuje s islámskými konzervativci a údajně s nimi podepsal i dohodu, že v případě svého zvolení bude propagovat jejich agendu.

U zastánců konzervativního islámu se snaží bodovat i Widodo. Jako svého viceprezidenta si vybral kontroverzního kandidáta Ma’rufa Amina, silně konzervativního islámského vůdce, který podpořil náboženské výnosy (fatvy) proti homosexuálům, náboženským menšinám či například cvičení jógy.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video zachytilo atentát na Roberta Fica

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...