Vlaková nehoda v indickém státě Ándhrapradéš (30. října 2023)

Vlaková nehoda v indickém státě Ándhrapradéš (30. října 2023) | foto: Profimedia.cz

Strojvedoucí sledoval kriket, odhalilo vyšetřovaní smrtelné železniční nehody

  • 11
Strojvedoucí a vlakvedoucí železniční soupravy, která loni v říjnu v Indii projela signál „stůj“ a narazila do jiného vlaku, kde zahynulo čtrnáct lidí, nevěnovali pozornost řízení, protože se na mobilu dívali na kriketový zápas. K tomuto závěru dospělo vyšetřování, o kterém v pondělí informoval indický ministr železnic.

Nehoda ve státě Ándhrapradéš se stala v době, kdy domácí Indie hrála proti Anglii během jednodenního Světového poháru.

„Neštěstí v Ándhrapradéši se stalo proto, že pozornost strojvedoucího i vlakvedoucího rozptyloval zápas v kriketu,“ řekl ministr Ašvini Vaišnav podle indické tiskové agentury PTI.

„Nyní instalujeme systémy, které by jakékoli podobné rozptýlení byly schopné odhalit. Chceme zajistit, že strojvedoucí a jejich pomocníci se věnují jen řízení vlaku,“ dodal Vaišinav.

VIDEO: V Indii se srazily dva vlaky, zemřelo nejméně deset lidí

Stovky milionů kriketových fanoušků v Indii sledovaly živý přenos zápasu, v němž jejich tým zvítězil.

Indie má jednu z největších železničních sítí na světě. Nejhorší železniční neštěstí se tu stalo v roce 1981, kdy vlak vykolejil při přejezdu mostu ve státě Bihár; zahynulo asi 800 lidí. V červnu 2023 zahynulo při srážce tří vlaků ve státě Odiša téměř 300 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video