Podle USA může jádro nahradit v Indii fosilní paliva. Ilustrační foto.

Podle USA může jádro nahradit v Indii fosilní paliva. Ilustrační foto. | foto: Reuters

Indie podepsala dohodu s USA. Budou obchodovat s jádrem

  • 10
Spojené státy a Indie definitivně podepsaly dohodu o obchodu s jadernými technologiemi. Už dříve ji schválil americký Kongres a prezident. Indii muselo dát výjimku mezinárodní společenství, protože není signatářem dohody o nešíření nukleárních zbraní.

"Těšíme se na spolupráci s americkými firmami, která povede k implementaci této dohody," řekl po podepsání dohody indický ministr zahraničí Pranab Mukherjee.

Posledních 34 let platil mezinárodní zákaz obchodovat s Indií s jakýmikoli jadernými technologiemi. Asijská země totiž v roce 1974 provedla svůj první jaderný test a od té doby nepodepsala dohodu o nešíření nukleárních zbraní.

Po několika letech jednání si Indie letos v září vymohla na mezinárodním společenství výjimku. Přislíbila, že bude podmínky dohody dodržovat. - čtěte více o výjimce dané Indii 

Američané výjimku Indii prosazovali, protože už s ní měli připravené obchody. Podle USA jaderné elektrárny pomohou indické ekonomice, která patří mezi největší na světě, nahradit fosilní paliva.

Obchodování s Indií odsouhlasil americký Kongres a ve středu i prezident Bush. "Tato dohoda vysílá světu zprávu: státy, které jdou po cestě demokracie a odpovědného chování, naleznou ve Spojených státech amerických svého přítele," řekl prezident.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video