Nadávky, pěsti a kopance. Ostrou rvačku Matoviče s Kaliňákem utnula až policie

  • 606
Slovenský expremiér a lídr strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matovič narušil ve středu ráno v Bratislavě konferenci strany Směr-SD expremiéra Roberta Fica. V autě začal do mikrofonu vykřikovat ostrá hesla a nadávky útočící na místopředsedu Směru a exministra vnitra Roberta Kaliňáka. Ten za ním po chvíli přišel a chtěl ho vytáhnout z auta. Kopance a pěsti utnula až městská policie.

„Kaliňák, mafián. Jdi do pr*ele, zloději. To jsem si asi měl donést další mikrofon kvůli zlodějovi, protože vím, že je zloděj,“ hlásal Matovič, když se mu bývalý ministr vnitra Kaliňák snažil mikrofon odebrat. Ten však nepřestal, a tak ho Matovič kopl otevřenými dveřmi auta do hrudi. Záznam zveřejnila strana OLaNO na Facebooku.

„Přestaň Igore,“ vyzýval ho viditelně podrážděný Kaliňák, když se mu snažil vytrhnout mikrofon. Další člen strany Směr-SD Richard Glück poté udeřil Matoviče pěstí do obličeje. „Zničili jste Slovensko,“ trval si expremiér na svém. V té chvíli se do sporu vložila městská policie a politiky od sebe oddělila.

Incident už má dohru. Podle portálu Sme se policie bude zabývat možným protiprávním jednáním košického kandidáta Glücka, který za Směr kandiduje z 53. místa. „Toto je ode mě pro Matoviče za všechny Slováky, kterým zničil život,“ napsal ke svému činu na Facebooku, kde také scénku prezentoval tak, že Matovič napadl Kaliňáka.

Jako důkaz přiložil video, které je však zkrácené tak, aby začínalo Matovičovým kopnutím do Kaliňákovy hrudi. To, co výpadu předcházelo, už nezveřejnil. Sám Kaliňák už podle HN Online na Matoviče podal trestní oznámení, a to proto, že vjel autem na chodník a narušil tím veřejný pořádek. Uvedl, že byl jako občan povinen takové chování nahlásit.

Matovič si natáčel trans aktivisty, došlo k potyčce. Zasahovala i policie

Krátce před středečním incidentem Fico před úřadem vlády vyzýval kabinet, aby zavřel hranice před migranty. Předseda OLaNO mu právě proto neustále připomínal, že to byl právě Směr, kdo běžencům začal vydávat doklady, díky kterým mohou na Slovensku zůstat. Zdůraznil také, že pokud by tato strana chtěla s migrační situací něco udělat, mohla se zúčastnit schůze parlamentu, která měla migraci v programu.

Matovič měl během celé akce v autě zapnutou kameru. Je tak možné, že vyostření situace předpokládal. Tiskovou konferenci konkurenční strany narušil zcela cíleně. Matovičovo hnutí podle průzkumů nemá jistotu setrvání ve sněmovně po volbách, které budou v zemi 30. září, a podobné PR akce jsou Matovičovou specialitou. Před minulými volbami jimi zaujal natolik, že právě jemu Slováci slibovaný „boj s mafií“ uvěřili a dali mu nejvíce hlasů.

Letos však témata volební kampaně zatím příliš neudával. Sociolog Martin Slosiarik listu Denník N řekl, že incident je dosud nejvýraznějším momentem kampaně. Podle něj může mobilizovat voliče, kteří si nebyli jistí, zda znovu volit OLaNO, a uškodit by neměl ani Směru-SD.

Fico tleská, ostuda říkají jiní

Někteří politici už potyčku odsoudili a sám Fico po bitce odmítl komentovat, co se právě odehrálo. S reakcí přišel až později. „Matovič dostal to, pro co si přišel. Když jsem byl na vojně, tak mě vždy učili, že s debilem, bláznem se nedá vyjednávat a že jedna facka je lepší než 30 minut vyjednávání,“ řekl Fico, který se tak zastal svých stranických kolegů, již se zapojili do konfliktu s Matovičem.

KVÍZ: Fiátky, Fico, multiotec i Kapitán. Orientujete se ve slovenské politice?

„Ostuda. Přesně takto to nemá vypadat. Cílená provokace, vulgarismy, kopance i úder do tváře. Bitka bývalého premiéra Matoviče s bývalým ministrem vnitra Kaliňákem. Až na takovéto dno dovedli slovenskou politiku,“ uvedl v prohlášení Michal Šimečka, předseda neparlamentního hnutí Progresivní Slovensko, které je druhou nejoblíbenější stranou v zemi.

„Kdo po tomto pekle volí opět Matoviče, volí pokračování pekla se všemi jeho důsledky pro život slovenských občanů,“ uvedl někdejší premiér za Směr-SD Peter Pellegrini, který je nyní předsedou jedné z nejpopulárnějších stran Hlas-sociální demokracie.

„Bitka Igora Matoviče s Robertkem Kaliňákem je zejména ostuda. Obou. Ale je to zdrcující zpráva o Slovensku,“ napsal list Denník N. Dodal, že Matovič z nahrávky vychází jako výtržník a Kaliňák jako grázl, který problémy řeší násilím.

Není to první potyčka Matoviče a Směru-SD

V minulosti došlo k podobným incidentům ve sněmovně. Matovič se dlouhodobě vymezuje vůči Směru-SD, jehož představitele označuje za mafii.

Matovičovo hnutí OLaNO se ziskem 25 procent hlasů přesvědčivě vyhrálo poslední parlamentní volby z konce února 2020, po kterých se Matovič se stal premiérem. V této funkci skončil už zhruba po roce v zájmu řešení krize ve vládní koalici, když čelil výtkám jedné z vládních stran, že není s to manažersky, osobnostně ani komunikačně vést zemi.

Kampaň bizárů a pseudotémat. Slováci do voleb hledají někoho normálního

Pokračující konflikt mezi Matovičem a liberální stranou Svoboda a Solidarita (SaS) loni vyústil v odchod SaS z vlády tehdejšího Matovičova stranického kolegy Eduarda Hegera, jež pak neustála hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry. Letos v květnu pak prezidentka Zuzana Čaputová jmenovala úřednický kabinet ekonoma Ódora.

OLaNO se v nadcházejících volbách bude ucházet o hlasy voličů v koalici s dalšími dvěma stranami. Podle průzkumů veřejného mínění tato koalice nemá jistotu, že získá potřebných alespoň sedm procent hlasů pro vstup do sněmovny. Na samostatně kandidující strany se vztahuje pětiprocentní volební práh. Naproti tomu Směr je celé měsíce na prvním místě předvolebních průzkumů. Ty mu předpovídají i 20 procent hlasů.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video