Obamovi se prý problémy ve škole nevyhnuly kvůli velkým uším.

Obamovi se prý problémy ve škole nevyhnuly kvůli velkým uším. | foto: Reuters

I já měl kvůli uším problémy, přiznal Obama a vyhlásil boj šikaně

  • 19
Americký prezident Barack Obama vyhlásil boj šikaně ve školách. Podle odhadů jí v USA ročně čelí třetina školáků, tedy 13 milionů dětí. A ani Obamovi se prý potíže nevyhnuly. "Se svým jménem a velkýma ušima jsem ani já nebyl vůči šikaně imunní," řekl prezident k pobavení publika první konference Bílého domu k tomuto tématu.

Dospělí podle Obamy někdy přehlížejí skutečné škody, které šikana může napáchat, když jí mladí lidé čelí den co den, týden za týdnem.

Prezident také připomněl, že v současné době na rozdíl od minulosti šikanovaní nemusí končit s vyučováním. Děti mu mohou prostřednictvím mobilních telefonů či internetu čelit i doma.

V poslední době se vyskytlo několik případů sebevražd dětí, které takovou kyberšikanu neunesly, uvedl Obama.

Podle průzkumů je šikana prostřednictvím internetu či mobilního telefonu problémem, který ovlivňuje polovinu amerických teenagerů. Pětina ze školáků na středním stupni přitom kvůli ní přemýšlela o sebevraždě. Ročně se kvůli kyberšikaně pokusí o sebevraždu 19 tisíc dětí, uvedlo nedávno Národní centrum pro prevenci zločinů.

Dnešní konference v Bílém domě se účastní kolem 150 zástupců školáků, rodičů a učitelů. Představí na ní svoje zkušenosti a návrhy řešení problému šikany, který podle Obamy nemusí a neměl by být součástí dospívání.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video