Steve Fossett na tiskové konferenci po třetím rekordním obletu Země.

Steve Fossett na tiskové konferenci po třetím rekordním obletu Země. | foto: Reuters

Horolezci vzdali pátrání po Fossettovi v nevadské pustině

Další pátrání po zmizelém dobrodruhovi Stevu Fossettovi skončilo bez úspěchu. Milionář loni zmizel v nevadské poušti a začátkem týdne se ho vydala hledat skupina elitních horolezců. "Nenašli jsme, co jsme hledali, ale prohledali jsme hodně území, které je možné vyškrtnout z mapy dalšího pátrání," uvedl člen týmu Greg Francek.

"Nenašli jsme, co jsme hledali, ale prohledali jsme hodně území, které je možné vyškrtnout z mapy dalšího pátrání," uvedl člen týmu Greg Francek.

Podle agentury AP po těle amerického dobrodruha pátrají, nebo se k tomu chystají, další soukromé osoby. Fossett byl letos soudem prohlášen za mrtvého.

Horolezec po sobotním návratu z expedice potvrdil, že oblast předpokládaného zřícení Fossettova malého letadla je velmi členitá a divoká, a pátrání je fyzicky velmi náročné. "Je to fakt síla," zdůraznil Francek.

Fossett vzlétl sám 3. září 2007 z jistého odlehlého ranče na krátký vyhlídkový let, ze kterého se ale již nevrátil. Úřady vzdaly pátrání začátkem letošního roku. Dosud nevysvětlené zmizení stroje s pilotem vyvolalo i řadu spekulací.

Například, že Fossett vše zinscenoval a někde se ukrývá. Jeho rodina to však odmítá a poukazuje na to, že v nehostinné krajině se podobně ztracení lidé hledali i desítky let a někteří se nikdy nenašli.

Další výpravu v srpnu plánuje investor a horolezec Robert Hyman. Jeho patnáctičlenný tým hodlá prohledat terén na východ od kaňonu u 3426 metrů vysoké hory Mount Grant, kde nyní pátrala skupina vedená kanadským geologem a dobrodruhem Simonem Donatem.

Mike Larson z Carson City pátrá podle AP po Fossettově těle ve svém volnu po práci již několik měsíců spolu s partnerkou Kelly Stephensonovou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video

Termíny

Finance

Vláda

Témata

Válka na Ukrajině

Olympijské hry

Nepřehlédněte