Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demonstrantům v Hongkongu zakázali nosit masky, ti se brání barikádami

  13:00aktualizováno  18:07
V Hongkongu v pátek opět protestují tisíce lidí. Vyjadřují tak svou nespokojenost s rozhodnutím vlády zakázat zahalování obličejů při demonstracích. Davy na několika místech ve městě rozbíjí výlohy obchodů, zapalují ohně a poškozují vybavení stanic metra. Policie je rozhání slzným plynem a vodními děly.
Jeden z demonstrantů v Hongkongu s brýlemi a respirátorem (25. srpna 2019)

Jeden z demonstrantů v Hongkongu s brýlemi a respirátorem (25. srpna 2019) | foto: Reuters

Stát se pro zákaz masek rozhodl na základě zákona o stavu nouze, který úřadům umožňuje přijímat opatření ve veřejném zájmu. Tento zákon pochází podle agentury AFP  ještě z koloniální éry a naposledy byl uplatněn v roce 1967.

Zákaz nošení masek, který podle místních médií vstoupí v platnost od tamní půlnoci (18:00 SELČ), demonstranti zjevně respektovat nehodlají. Převážná většina z nich si jimi zakrývá obličeje i při večerních výtržnostech, píše agentura Reuters. „Zatknou 100 000 lidí v ulicích? Vláda se nás snaží zastrašit, ale teď si nemyslím, že by se lidé báli,“ uvedl jeden z protestujících, který se představil jako Lui.

Demonstranti už se v ulicích srocovali před vládním rozhodnutím, protesty však s přicházejícím večerem nabíraly na intenzitě. Někteří z kovových zábradlí stavěli barikády a blokovali ulice, další rozbíjeli stanice metra, napsal hongkongský list South China Morning Post. Protestující také založili několik ohňů, například v pobočce čínské banky, nebo pálili čínskou vlajku. Další rozbíjeli výlohy obchodů. Policie uzavřela desítky stanic podzemní dráhy a některá obchodní centra.

„Hongkongští policisté také v práci nosí masky. ...Takže já budu tu svou všude nosit taky,“ poznamenal další z demonstrantů.

Masky se nosí v Hongkongu běžně

Vláda očekávala, že protestující rozhodnutí zastraší. „Myslíme, že nový zákon bude mít odstrašující účinek na násilnické demonstranty, kteří se maskují a vyvolávají nepokoje, a pomůže policii v jejím poslání udržovat pořádek,“ prohlásila v pátek Lamová před novináři.

Zatím není jasné, jak úřady prosadí zákaz ve městě, kde hodně ze 7,4 milionu obyvatel každý den nosí na obličeji masku na ochranu před chladem a infekcemi, zvláště od epidemie zaviněné virem SARS, která si na počátku tisíciletí vyžádala stovky obětí.

Protesty původně začaly odporem proti navrhovanému zákonu o vydávání obviněných do pevninské Číny, ale mezitím se požadavky demonstrantů rozšířily mimo jiné o svobodné volby a vyšetřování policejní brutality.

„Pět požadavků, ani o jeden méně,“ skandovali demonstranti, mnozí v maskách, kteří dnes - ještě před vyhlášením nových pravidel se zákazem zakrývání tváře - pochodovali městem kolem některých z nejdražších nemovitostí, včetně centrály britské banky HSBC. 

„Musíme zůstat silní kvůli Hongkongu, a proto jsem se přidal k tomuto protestu,“ řekl Reuters sedmadvacetiletý pracovník ve finančním sektoru, který se představil pouze jako Čchan. „Policejní brutalita se stupňuje a na zákaz maskování je třeba odpovědět protesty,“ zdůraznil.

Pořádková policie se přes noc přesouvala napříč Hongkongem a použila slzný plyn proti davu v rezidenční čtvrti, zatímco železniční společnost MTR Corp uzavřela několik stanic. Ráno ale stanice fungovaly normálně.

Agentura Bloomberg napsala, že aktivace zákona o stavu nouze může ovlivnit více, než jen zahalování obličejů. Kromě dalších opatření, kterými jsou třeba kontroly v dopravě, se totiž vztahuje i na monitorování komunikačních prostředků. I když byl zákon přijat v době ještě před internetem, podle agentury Bloomberg hrozí cenzura. Může dojít k úmyslnému zpomalování internetu, vypínání telefonních signálů a veřejných WIFI spotů, případně blokování určitých webových stránek a platforem.

Nechcete masku?

Na zákaz zahalování obličejů reagovali někteří účastníci demonstrací svérázně. Protestující především z řad studentů začali navzdory vůli úřadů masky rozdávat. Podle informací, které kolují na sociálních sítích, v pátek demonstranti také hromadně skandovali hesla „Obyvatelé Hongkongu, povstaňte!“.

Protesty i během  70. výročí vzniku komunistické Číny

Prodemokratické demonstrace se v Hongkongu konají od června, v úterý proti nim ale policie poprvé použila ostrou palbu. Po protestech svolaných u příležitosti 70. výročí vzniku komunistické Číny muselo být hospitalizováno přes 100 lidí a 269 jich bylo zatčeno. Ostrá střelba u obyvatel Hongkongu dále vystupňovala zlost na policii, kterou už předtím mnozí obviňovali z přehnaného užívání násilí proti demonstrantům.

Úřady tvrdí, že policista střílel v sebeobraně, protože byl v ohrožení života. Zasažený středoškolák je v nemocnici v stabilizovaném stavu.

Demonstranti v bývalé britské kolonii kritizují to, co považují za plíživé zasahování Pekingu do záležitostí jejich města i přes příslib autonomie podle principu „jedna země, dva systémy“, na jehož základě Británie v roce 1997 vrátila Hongkong Číně. Čína odmítá obvinění z vměšování a naopak obviňuje zahraniční vlády, včetně Spojených států a Velké Británie, z vyvolávání protičínského cítění.

Úřady již dříve vydaly policii pokyny pro použití síly, uvedl Reuters s odvoláním na dokumenty, které viděli jeho zpravodajové.

1. října 2019

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Von der Leyenová a ti druzí. V Bruselu debatují adepti na šéfa Evropské komise

23. května 2024  14:14,  aktualizováno 

V Bruselu ve tři hodin odpoledne začala velká debata kandidátů na předsedu Evropské komise. O...

Školačkám prodala elektronické cigarety, hrozí jí pokuta až dva miliony

23. května 2024  14:38

Českobudějovičtí strážníci zkontrolovali dívku kouřící v přístřešku zastávky MHD elektronickou...

Soud zrušil rozhodnutí o odvolání Köppla z televizní a rozhlasové rady

23. května 2024  11:43,  aktualizováno  13:47

Pražský městský soud ve čtvrtek zrušil usnesení, kterým Poslanecká sněmovna v květnu loňského roku...

Seniorka na přejezdu vjela autem pod vlak, vážně zraněná je v nemocnici

23. května 2024  12:34,  aktualizováno  13:43

Na železničním přejezdu u Hrušové na Orlickoústecku se ve čtvrtek dopoledne střetl vůz Škoda Yeti s...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...