Rotterdamská policie bude testovat novou strategii v boji s kriminalitou, lidi...

Rotterdamská policie bude testovat novou strategii v boji s kriminalitou, lidi podezřelé z kriminálních činů mohou vysvléknout přímo na ulici. | foto: Profimedia.cz

Drahé oblečení bez příjmu? Policie v Rotterdamu může problémové vysvléknout

  • 116
Rotterdamská policie bude testovat novou strategii v boji s kriminalitou. Pokud lidé budou mít na sobě drahé oblečení a nedokážou vysvětlit, kde na něj vzali, mohou je policisté vysvléknout přímo na ulici. Úřady tím cílí zvláště na problémovou mládež; bez příjmů, ale přesto luxusně oděnou.

Policie z přístavního města Rotterdam bude moci lidem odebrat drahé oblečení či hodinky, pokud nevysvětlí, jak si je mohli dovolit. Pravomoc k takovému kroku budou mít speciálně vyškolení policisté, píše nizozemský deník De Telegraaf. Nová strategie se prozatím bude testovat v západní části města.

„Jsou to často mladí lidé, kteří se považují za nedotknutelné. Budeme je svlékat na ulici. Pravidelně odebíráme podezřelým rolexky, ale oblečení zřídka. Pro mladé lidi jde však o symbol společenského statusu. Někteří chodí v kabátech za 1 800 eur, takové oblečení pro ně může mít podobný význam jako drahý člun pro zavedeného drogového bosse. Proto se budeme výslovně ptát na jeho původ,“ vysvětluje šéf rotterdamské policie Frank Paauw.

„Tito lidé často nemají žádný příjem, někdy dokonce dluží za předchozí odsouzení... Je to špatný signál pro místní obyvatele. Je proto důležité jim ty věci odebrat,“ dodává.

Současná akce navazuje na praxi, kdy byli kontrolám podrobeni majitelé drahých automobilů, u kterých nebylo jasné, kde na ně vzali prostředky. Akce bude tentokrát zaměřena hlavně na skupiny problémové mládeže či členy gangů. Předem bude určeno, co lze zabavit a co je v souladu s právem.

Kritici varují před rasovou profilací

Opatření se ale setkalo i se silnou kritikou veřejnosti. Napadá ho například skupina Control Alt Delete, která vystupuje proti rasovému profilování.

„Zdá se, že záměry policistů jsou v rozporu s vlastní politikou pro proaktivní kontroly. Ta mimo jiné říká, že policisté nemohou využívat profily údajných pachatelů, na základě kterých je poté budou kontrolovat, protože vypadají jako typický pachatel,“ tvrdí skupina v prohlášení. „Lidé nemohou být kontrolování, protože jejich vzhled nebude odpovídat jejich drahému vozu nebo oblečení,“ tvrdí skupina.

Policejní akce vzbudila rozporuplné reakce také na sociálních sítích. Lidé se jednak pozastavují nad tím, jestli se nejedná o rasovou profilaci, a také se ptají, jak se mohou nevinní lidé bránit proti nespravedlivým konfiskacím majetku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video