VIDEO: Heil Zelenskyj! Ruská propaganda zacílila na Němce

  • 159
Ruská propaganda vypustila na sociální sítě nové video, jehož cílem je odradit německou veřejnost od další podpory Ukrajiny. Ruské prorežimní zdroje tvrdí, že ho natočila Alternativa pro Německo, podle nezávislých novinářů však ve spotu hrají ruští herci.

Úpravné německé městečko, spořádaná rodinka v televizi kouká na vášnivý projev kancléře Scholze o nutnosti podporovat Ukrajinu. Někdo zvoní. Guten tag! hlásí sekernice v uniformě a už se hrne dovnitř. Vojáci za zvuků veselého pochodu konfiskují majetek, rozbíjí pokladničku a na stěnu věší portrét ukrajinského prezidenta.

Heil Zelenskyj! hlásí přísná důstojnice, než vojáci se zabaveným majetkem odpochodují z vybíleného bytu. „Je váš dům v NATO? Tak se smiřte s tím, že NATO přijde k vám domů,“ hlásí titulek na konci spotu a dodává, že Německo dosud dalo na pomoc Ukrajině 22 miliard eur.

Video se ve středu objevilo na telegramových účtech ruských prorežimních blogerů, podle nichž spot natočila Alternativa pro Německo – krajně pravicová partaj, která má dlouhodobé vazby na Rusko, staví se proti podpoře Ukrajiny a odstřihnutí od ruských energetických zdrojů.

Investigativci z portálu Agentstvo a Rádia Svoboda však zjistili, že v reklamě hrají ruští herci. Nelítostnou vojandu ztvárnila třiačtyřicetiletá Julija Mandrikovová, vyděšeného tatíka Valentin Vorobjov a jeho ženu moskevská herečka Julija Koňjuchovová.

Ta portálu Agentstvo prozradila, že na základě smlouvy se s médii nesmí bavit. Kdo za klipem šířeným především na německých a nizozemských sociálních sítích stojí, není jasné, některé indicie ukazují na ruský státní mediální moloch Russia Today.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video