Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hamás páchal nekrofilii i hromadná znásilnění. Důkazy mizí, experti nestíhají

  17:00
Součástí masakru, který 7. října spáchali teroristé palestinského hnutí Hamás, byly i sexuální zločiny. Útočníci se dopouštěli znásilnění, hromadného znásilnění či nekrofilie. Problém je, že na tento aspekt vpádu ozbrojenců do Izraele už odborníci nemají kapacity. Vyšetřování ztěžuje i zmatek, který po útoku nastal. Důkazy o těchto zvěrstvech tak nenávratně mizí.

„Měli jsme sex s mrtvými těly, abychom je pošpinili a znásilnili,“ popisuje na videu terorista, kterého po masakrech ze 7. října zajala izraelská armáda. Ta zveřejnila několik podobných výslechů, při nichž členové Hamásu potvrdili, že se při bestiálním vraždění dopouštěli i sexuálních zločinů.

Znásilnění coby válečný nástroj k ponížení nepřítele není nic nového. Vojáci jej páchají odnepaměti ve většině konfliktů, včetně války na Ukrajině. V obcích u hranic s palestinským Pásmem Gazy přitom mnohdy zfetovaní teroristé páchali skutky, jež jim islám zapovídá.

„Podle naší víry je vše, co se stalo, zakázané. Únosy, znásilňování, smilnění s dětmi,“ vypověděl další zajatec s tím, že členové Hamásu unášeli ženy a dívky proto, aby je pak mohli znásilnit. Z výslechu dalšího vyplynulo, že velení palestinského teroristického hnutí svým mužům porušení islámských zásad povolilo. Včetně zprznění těla mrtvé dívky. „Dělali tam věci, které by člověk neudělal,“ přiznal.

O spáchaných zvěrstvech svědčí i těla samotných obětí. „Můžu říct, že jsem viděla mnoho znaků zneužití v oblasti genitálií. Zlomené nohy, zlomené pánve, zakrvácené spodní prádlo i ženy, jež byly od pasu dolů svlečené,“ popsala koncem října izraelská stomatoložka Májan, která pomáhá forenzním expertům s identifikací zavražděných.

S identifikací obětí Hamásu pomáhají archeologové, z mnoha nelze vzít DNA

„Znásilnili děti i starší ženy. Penetrace byla tak násilná, že jim polámali kosti. Viděli jsme odřezané genitálie,“ dodala rezervistka IDF Šari. Stejně jako Májan pomáhá na vojenské základně Šura, jež se změnila v márnici. Ani jedna z žen není oprávněná kvalifikovat popsané zločiny jako znásilnění.

Pouze forenzní patolog či jiný specializovaný lékař totiž může říct, co z nálezů vyplývá. Znásilnění nebo sexuální útok pak může právně posoudit pouze soud, protože tento trestný čin vyžaduje vedle fyzického činu také úmysl. Problém je, že důkazy o této stránce řádění Hamásu pomalu mizí, upozorňuje list The Times of Israel s tím, že nedůvěra světa naopak roste.

Důkazy teď podle něj sbírá izraelská policejní jednotka Lahav 443. Dává dohromady informace z výslechů teroristů, výpovědi svědků i obrazovou dokumentaci. Kromě zmíněné nekrofilie a mrzačení genitálií se mezi spáchanými zločiny objevuje i hromadné znásilnění.

Vyšetřování nicméně ztěžuje fakt, že těla obětí v kibucech a na hudebním festivalu Supernova v drtivé většině případů nenašli lidé trénovaní na sběr důkazů nebo zabezpečení místa činu. Mnohokrát jako první dorazili záchranáři z dobrovolné jednotky ZAKA a dalších organizací či členové armády. Často se pro oběti jelo na místa, kde se stále bojovalo a teroristé mohli kdykoliv zaútočit.

Okolnosti masakru hrají proti vyšetřovatelům

Hledání přeživších a snaha udržet se v bezpečí tak převážily nad systematickým postupem při zabezpečování důkazů. Některé obce jsou navíc dodnes nepřístupné, jinam se zase obyvatelé mohli vrátit příliš brzo, což potenciálně mohlo vést ke zničení důkazů. Mnoho zavražděných už také mělo pohřeb.

Svou roli pak hraje i fakt, že k některým se Izraelci dostali až o několik dní později. A v současném teplém podzimu se jejich těla už začala rozkládat. Přesto pracovníci bezpečnostních složek i záchranáři vypověděli, že těla nesla známky sexuálního zneužití. Velitel jednoho z týmů ZAKA Simcha Greiniman například izraelským novinářům řekl, že v kibucu Be’eri našel ženu, která ležela na posteli tváří dolů a od pasu dolů byla nahá.

Její vrah ji zezadu střelil do hlavy. „Našli jsme ji až tři dny poté, takže chápete, že jsme nemohli zajistit žádné kriminalistické důkazy. A ani to není naše práce. Hlavním cílem bylo dopravit těla na pohřeb,“ podotkl s tím, že na místě činu nenatáčel ani nefotil. „Nemám v telefonu jedinou fotku. Stačí, že mě bude po zbytek života strašit to, co jsem tam viděl,“ dodal.

Izraelský list Haarec ve středu také napsal, že se nyní policejní vyšetřovatelé zaměřili na svědky a očité svědky sexuálních útoků spáchaných Hamásem, a to v rámci snahy poslat do vězení teroristy, kteří jsou nyní v izraelské vazbě. Vzhledem k rozsahu masakru a zmatku, který po něm nastal, však není možné každému dokázat, co přesně spáchal. Policie tak plánuje ty, kteří byli do útoku zapojeni, obvinit ze všech zločinů, ke kterým tehdy došlo.

Jedna očitá svědkyně policii popsala, že viděla hromadné znásilnění a vraždu mladé ženy, jež se schovávala před muži v armádních uniformách. „Někoho ohnuli. Uvědomila jsem si, že ji znásilňuje a předává někomu dalšímu, kdo byl taky v uniformě,“ řekla s tím, že jeden z násilníků nakonec ženu střelil do hlavy a ostatní ji pak znetvořili.

Chtěli jsme poštvat arabské státy proti Izraeli, o lidi nám nešlo, přiznal Hamás

Jiná přeživší z festivalu Supernova viděla, co se stalo její kamarádce. „Jak jsem se schovávala, koutkem oka jsem viděla, že ji znásilňují. Byla naživu. Stála na nohou, krvácela ze zad. Pak ji tahal za vlasy. Měla dlouhé hnědé vlasy,“ řekla podle listu The Jewish Chronicle.

Podle dalšího svědectví z festivalu byly „ženy znásilňovány vedle mrtvých těl svých přátel“. Mnohá sexuální napadení zaznamenaly i kamery, které na sobě měli přímo jejich pachatelé. Vojačka Bar Šimonová zase vypověděla, že se ji na vojenské základně Erez pokusil jeden z útočníků svléct. Jiný muž ho však zastavil a oba utekli.

Důkazy o sexuálních zločinech se z těl obětí nicméně musejí shromáždit způsobem, který má šanci obstát u soudu. A to už po měsíci nejde. Experti na forenzní medicínu byli povoláni až na základnu Šura. „Všichni forenzní vyšetřovatelé z celé země přijeli sem. Lidé zodpovědní za svážení těl obětí však nebyli forenzní experti,“ připouští také ředitel policejní Národní divize forenzního vyšetřování Michal Levin Elad.

Tady ovšem nastává další problém. Odborníci jsou tak zahlcení požadavky na identifikaci dovezených těl obětí, že na dokumentování sexuálních zločinů jim nezbývá prostor ani čas. Mnozí zavraždění byli zmrzačení, upálení. Jednotlivé kusy těl se často nacházely v různých pytlích a v jednom pytli tak často bylo několik lidí. V márnici tak podle The Times of Israel padlo rozhodnutí, že se tentokrát nebude dbát na protokoly o vyšetřování znásilnění.

„Hlavním úkolem je identifikovat oběti. Nestarali jsme se o to, jak zemřely nebo co se stalo,“ potvrzuje Elad. V atmosféře, kdy především propalestinští demonstranti a diskutéři po celém začínají zpochybňovat, že se teroristé dopouštěli toho, co Izrael tvrdí, však tento krok jen dál pohání jejich skepsi.

A vzhledem k tomu, že experti nezveřejňují oficiální zprávy a přeživší těchto útoků pochopitelně o svých hrůzných zážitcích veřejně nemluví, tito lidé nevěří, že palestinští teroristé židovské ženy skutečně znásilňovali. Například arabská poslankyně v izraelském parlamentu Iman Chatíb-Jassinová nejprve odmítla sledovat neveřejné promítání kompilace videí z říjnových masakrů, aby následně prohlásila, že tam nebyly důkazy o znásilňování žen.

„Nevraždili děti, alespoň podle záběrů, které jsme viděli, a neznásilňovali ženy,“ řekla s tím, že „pokud se to stalo, je to ostudné“. Izraelští poslanci se ji nyní i peticí snaží vyhodit z Knesetu. Poslankyně se později za svá slova omluvila. „Neměla jsem v úmyslu zlehčovat nebo popírat strašlivý masakr ze 7. října a hrozné zločiny na ženách, dětech a starých lidech, kteří byli zavražděni na jihu,“ řekla. „Od prvního dne jsem odsuzovala činy proti Židům a Arabům, kteří jsou občany Izraele, a je vhodné to zdůraznit, zejména nyní.“

Nevěříte? Ukážeme vám to, řekl Izrael. Umučení rozplakali i forenzní experty

Toho, že se sexuální zločiny Hamásu dostatečně nevyšetřily, se obávají i izraelské organizace na ochranu ženských práv. „Většina znásilněných žen byla později zabita, kvůli čemuž nikdy neuvidíme celý obrázek. Jejich těla byla buď upálena nebo už pohřbena a forenzní důkazy s nimi. Neodebraly se žádné vzorky,“ kritizuje zástupkyně organizace Izraelská ženská síť Tal Hochmanová.

„Ani normálně se ženám nevěří, když přijdou nahlásit sexuální násilí. A teď je tato šance na spravedlnost a důstojnost ztracena. S některými přeživšími pracujeme, jiné se léčí soukromě. A to vůbec nevíme, co se děje ženám v zajetí Hamásu v Gaze,“ varuje. Izraelské ministerstvo spravedlnosti se však tvrzením o nedbalosti ve vyšetřování těchto zločinů brání. „Jsou nezodpovědná a nemají žádné opodstatnění,“ uvedl resort s tím, že se teroristickým útokem ze 7. října zabývá „ve všech jeho aspektech“.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Den D jako den svatby. Stoletý veterán se vrátil do Normandie za láskou

6. června 2024  18:45

Před osmdesáti lety se Harold Terens zúčastnil vylodění v Normandii. Dnes se již stoletý americký...

První supercela vznikla nad Slaným. Bouře se přesunou na východ

6. června 2024  7:53,  aktualizováno  18:35

Výstraha před silnými bouřkami začala platit od čtvrtečního odpoledne do pátečního večera. Silnější...

Je lepší být připraven na černý scénář. Lotyši opevňují hranici s Ruskem

2. června 2024  19:56,  aktualizováno  6.6 18:17

Na místech, kde dřív ráz krajiny nerušily ani stanice pohraničníků, nyní vzniká hluboký příkop....

Je to úspěch, smál se Pelta po zrušeném rozsudku. Kauza se vrací na začátek

6. června 2024,  aktualizováno  18:16

Vrchní soud ve čtvrtek znovu zrušil rozsudek v kauze „cinknutých“ sportovních dotací. Případ...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...