Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grossova floridská adresa: luxusní komplex s ochrankou

  4:34
Stojíme před bránou do Hidden Bay – tedy do Skryté zátoky poblíž Miami, kde si koupila za dvanáct milionů korun byt manželka expremiéra Šárka Grossová. Nad palmami, na pozadí tmavomodré oblohy, se tyčí tři pastelově růžové mrakodrapy. Domy jako pro panenku Barbie, kdyby neměly dvacet, třicet a čtyřicet pater.

Hidden Bay - floridské letní sídlo manželů Grossových | foto: Jan ZátorskýMF DNES

Vjezd do obytného areálu však připomíná spíš vojenskou základnu. Je obehnaná bílým plotem a u prosklené budky za závorou se procházejí strážci v bílých uniformách. S deskami v rukou kontrolují každý vůz, který sem vjíždí bílými vraty. Tudy projíždí i expremiér Stanislav Gross, když jede "na chalupu".

V Hidden Bay plyne čas jinak než venku. Jsou tu bazény, restaurace, koktejlové bary nebo třeba tenisové kurty. Kdo chce, může si tu zaparkovat i vlastní jachtu na výlety po širém moři.

"Odteď jsem bohatý"
Grossovi si v tomto rekreačním středisku americké střední třídy pořídili stoosmdesátimetrový byt poté, co expremiér až neuvěřitelně lehce zbohatl. V politice začínal jako nemajetný absolvent střední dopravní školy. Dotáhl to na premiéra, po třinácti letech však musel politiku opustit, protože nedokázal vysvětlit, kde vzal 1,2 milionu na byt.

Dva roky po své demisi Gross oficiálně oznámil, že zbohatl. Za nejasných okolností nakoupil a prodal akcie a údajně tak vydělal osmdesát milionů korun. Nyní zdůrazňuje, že je soukromá osoba a vydělané peníze může utrácet, jak chce.

Hidden Bay - floridské letní sídlo manželů Grossových

Nedobytná pevnost
Snažíme se zamíchat mezi opálené Američany, kteří ledabyle procházejí vstupními vrátky do rezidence. Pozornosti statného černocha však nemáme šanci uniknout. "Jdeme za Grossovými," říkáme. Ale to mu nestačí. Místní už od pohledu pozná, ačkoli jsou v domě stovky bytů. A my zřejmě nezapadáme mezi spokojené a sluncem osmahnuté obyvatele zátoky.

. Přečtěte si blog:

Jak se dostat ke Grossovým

"Musíte nahlásit číslo bytové jednotky a jméno a pak tam zavolám. Tak je to tady zvykem," vyžaduje strážce, který má na visačce jméno Tommi Council.

Proč je Hidden Bay tak přísně střežená? Podle místních to není nic výjimečného. "Je to čím dál častější trend a dneska už standard v celých USA," vypráví místní realitní makléř českého původu Tom Smola.

On sám bydlí na méně obydleném západním pobřeží Floridy, kde je mnohem bezpečněji než v turistickém Miami. "Stejně tu ale často narazíte na kondominia, která střeží ochranka a dovnitř pustí jen ohlášené návštěvy a obyvatele."

Mezi barem a bazénem kondominia, jak v Americe říkají uzavřeným Hidden Bay - letní sídlo manželů Grossovýchbytovým komplexům, působí spíš jako luxusní hotely. Hidden Bay je navíc něco mezi hotelem a akvaparkem. Stojí na břehu laguny oddělené od Atlantiku, která přechází ve vodní kanály podobně jako v Amsterdamu. Kromě vlastního přístaviště pro jachty má ještě poloostrov se zavlažovaným parčíkem a dva bazény s koktejlovým barem.

Venku vládne už teď v dubnu neskutečné horko – k pralesům Střední Ameriky to není přes moře vzdušnou čarou zas tak daleko. Ale uvnitř je díky klimatizaci příjemný chládek. Místní tu žijí svým vlastním životem a nedaleké pláže často ani nepotřebují. Tráví den mezi snídaňovým bufetem, bazénem, restaurací a koktejlovým barem.

Aby obyvatelé "Zátoky" utužovali pocit sounáležitosti, pořádají majitelé kondominia každý červenec na Den nezávislosti velký ohňostroj, který osvětluje růžová "trojčata". Všechen ten luxus je určený jen místním a jejich hostům. I proto selhává náš plán "počkat na Grossovy" v místní restauraci.

Pro lidi odjinud uzavřený svět
"Grossovy mrakodrapy" stojí ve čtvrti Aventura, asi patnáct kilometrů severně od rušného centra Miami. Největší město Floridy má největší kubánskou komunitu, také se tu však usazují středně bohatí američtí důchodci. Zatímco čerství přistěhovalci z Kuby žijí v centru Miami, penzisté si, tak jako Grossovi, pronajímají byty v přísně chráněných čtvrtích.

Ne všichni místní však žijí za ploty a kontrolními stanovišti. Stačí objet zátoku k poklidné vilové čtvrti. Na "trojčata Grossových" je nejlepší výhled ze zahrady Barrossových, kteří na ni ochotně vpouštějí fotoreportéra MF DNES, aby udělal přes vodu snímek Hidden Bay.

"Trojici mrakodrapů začali stavět v roce 1995, když jsme sem přišli," vzpomíná Alex Barrosso, jehož rodiče přišli do USA z Kuby. "Ta oblast je výjimečně uzavřená a izolovaná pro lidi odjinud," říká Barrosso.

Aventura, která volně přechází v sousední Miami, se rychle rozvíjí. Nedaleko jsou vidět třeba dva stejné mrakodrapy a vedle konstrukce třetího obklopeného jeřáby, který se teprve staví, ale už jde rozpoznat, že brzy bude stejný.

Pro Grossovy, kteří nejspíš mají rádi Středomoří, musí být Miami učiněný ráj. Něčím je podobné – hradbou hotelů přímo na pláži, ale stokrát intenzivnější. Ostatně realitní makléř a Čechoameričan Tom Smola na otázku, jestli ho překvapuje, že si tu český expremiér koupil byt, odpověděl: "Naopak, vás by překvapilo, kolik známých i neznámých Čechů, podnikatelů třeba, už ho tu má."

Florida Čechům zaslíbená
Florida je nyní pro Čechy dostupnější než kdy předtím. Kvůli hypoteční krizi totiž spadly ceny amerických nemovitostí. Dolar je nyní pro Čechy extrémně laciný.

Česká komunita na Floridě může čítat stovky až tisíce lidí, nedrží však při sobě tolik jako třeba Češi v Chicagu nebo v Texasu. "Ani já nevím, kolik Čechů tu vlastně je, jsou k dispozici jen odhady. Ale vím, že se sílícím dolarem jich sem míří čím dál víc," řekl honorární konzul Česka pro stát Florida Alan Becker.

Gross tu má své kamarády z dob, kdy byl ještě premiérem. Jeho byt v "Zátoce" mu sehnal jeho dobrý známý, skladatel František Janeček.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...