Thunbergová ve Stockholmu

Thunbergová ve Stockholmu | foto: ČTK

Aktivistka Thunbergová chtěla blokovat dálnici v Nizozemsku. Policie ji zadržela

  • 142
Nizozemská policie dnes zadržela švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou, když se s dalšími účastníky demonstrace na ochranu ovzduší snažila zablokovat hlavní dálnici do Haagu. Místní policie naložila 21letou Thunbergovou spolu s dalšími protestujícími do velkého autobusu.

Demonstraci podle agentury AFP svolalo mezinárodní radikální sociálně-politické hnutí Extinction Rebellion ((Vzpoura proti vyhynutí). Chtělo tak protestovat proti dotacím na fosilní paliva.

Pro Thunbergovou je to už několikátý střet s bezpečnostními složkami z různých zemí podle toho, kde zrovna aktivně demonstruje.

Před necelým měsícem proti ní zasáhla švédská policie. S dalšími ekologickými aktivisty blokovala vstup do švédského parlamentu. Policisté aktivisty z místa odtáhli.

Thunbergová zahájila své ekologické aktivity v roce 2018 právě demonstracemi před švédským parlamentem. Posléze se k ní připojily desetitisíce studentů ze Švédska i dalších evropských států a Thunbergová se stala hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které si dalo za cíl přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování.

I loni Thunbergovou opakovaně policie zadržela nebo odnesla z protestních míst v několika různých zemích, včetně Švédska, Norska či Německa. Minulý měsíc britský soud aktivistku zprostil obvinění z narušení veřejného pořádku na londýnském protestu proti fosilním palivům.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video