George Bush s obětmi hurikánu Katrina v září 2005

George Bush s obětmi hurikánu Katrina v září 2005 | foto: Profimedia.cz

George W. Bush odchází z Bílého domu, co (dobrého) dokázal?

  • 108
Až Barack Obama odříká svou přísahu, George W. Bush zmizí ze scény. Většina Američanů bude slavit, o světu nemluvě. Měsíce hospodářské krize zasadily Američanům těžkou ránu, ponížily je. A to se hlavě státu neodpouští, zvláště v kombinaci s přízrakem irácké války.

Bush zmizí z očí a zmizí z mysli. Vše je nyní v Obamových rukách - i to, jaké místo nakonec Bush zaujme v americké historii. Pokud opravdu Obama naplní očekávání a stane se "spasitelem", Bush nemá šanci: učebnice dějepisu k němu nebudou milosrdné, stane se v nich navždy psancem.

Selže-li Obama, George W. Bush, věřte či ne, bude částečně rehabilitován. A o čem dobrém z jeho vlády tedy učebnice budou moci psát?

1. Zase tak strašný nebyl, ne každý miluje Obamu
Nenechme se pohltit americkou i globální vlnou obamomanie. Zdaleka ne každý Američan by souhlasil s oblíbenou hospodskou frází "Není nic horšího než Bush".

Není pochyb, odchod to je neslavný: podle nedělního průzkumu CNN více než dvě třetiny Američanů (68 procent) považují Bushovu vládu za selhání.

To je dosti výmluvné, i když čtvrtina z nich je toho názoru, že za to vlastně nemohl on, ale okolnosti mimo jeho kontrolu.

31 procent občanů USA říká: Byl to dobrý vládce - což je vlastně relativně pořád dost.
A připomeňme si též, že Obama dostal 69 milionů hlasů, McCain, který by nemohl nepokračovat v mnoha Bushových liniích, 59 milionů. Tedy opravdu ne každý Američan je obamovec.

Ale: Miláček davů to opravdu není - jen tři procenta Američanů ho považují za jednoho z největších prezidentů všech dob.

2. Ustál útoky 11. září, USA uhájily postavení velmoci
Měsíce své největší slávy zažil po 11. září 2001 - tehdy to byl on, v jehož rukách se sbíhaly drátky k rozhodnutí, jak má Amerika reagovat. A podařilo se mu to. Z dnešní perspektivy mnohé události a trendy tehdejší doby působí samozřejmě, ale tehdy to tak nebylo.

Vzpomeňte si: nejistota byla děsivá, budoucnost nejasná, strach velký: Přichází světová válka? Zhroutí se globální ekonomika? Vzpamatují se USA z ponížení?

Nic z apokalyptických vizí se nakonec nevyplnilo - Amerika zkoušku ohněm ustála, vyhnala Al-Kajdu a Taliban z Afghánistánu, konec světa nepřišel.

Ale: Vítězství v Afghánistánu od té doby vzalo zasvé. Budoucnost je tam znovu hodně nejistá.

3. Zvládl válku s terorismem, Usáma bin Ládin nevyhrál
Bin Ládin sice zasáhl Ameriku, nevyšel mu však jeho hlavní cíl: rozdmýchat celosvětový a hluboký konflikt Západu se světem islámu. Zpočátku to vypadalo zle, radikálů slibujících džihád drasticky přibývalo, ale ani v tomto případě se nesplnily apokalyptické vize o ničivém střetu civilizací ani o nekonečné vlně teroristických útoků.

Vždy je obtížné někoho chválit za to, že zabránil něčemu, co se nestalo. Přesto i zde platí: válka s terorismem mohla selhat, vše mohlo dopadnout mnohem hůř, Bushovy USA to ustály, strach z terorismu se pomalu, ale jistě vytrácí.

Ale: Stále platí poučka vyslovená 11. září - další ničivý úder může přijít kdykoliv.

4. Měl odvahu porazit Saddáma a vyděsit diktátory
Co je (kromě ekonomické krize) největší prohra Bushovy éry? V tom se vzácně shodují jeho příznivci i odpůrci: Irák. Leč i tato nekonečná sága byla v počátcích vítězná a jako taková si přes sérii následných katastrof zaslouží kapitolu v dějinách: Bush měl odvahu svrhnout diktátora a k smrti vyděsil lotry široko daleko tím, že by oni mohli být další na řadě.

A válku prosadil i kvůli tomu, že jednou z polotajných amerických motivací byla obtížně prodejná myšlenka: "Irák má moře ropy a je v našem zájmu dostat ho na naši stranu.“ Stoupenci mu za ni tleskali, odpůrci spílali.
Ale: Vše dopadlo špatně a nejspíš ještě dlouho se nikdo k podobné akci neodhodlá.

5. Zvládl Rusko, Čínu, Írán
Bush byl vždy pragmatický politik, který svým přímým a často tvrdým jednáním dokázal získat body i u svých zarytých protivníků - poměrně dobře si například rozuměl s Putinem. I díky tomu se Bushově Americe dařilo proplouvat minovými poli nesnadných vztahů s lokálními velmocemi brojícími proti USA: s Ruskem, Čínou i Íránem.

A zároveň ve svém zorném poli udržel země, které jinak ve Washingtonu na mapách hledají nesnadno - ČR, státy Pobaltí, Gruzii.

Ale: Rusko, Čína, o Íránu nemluvě, se nepohnuly tam, kam je USA stále chtějí dostat - k budoucnosti opravdu demokratických a svobodných zemí.

G. W. B. v Bílém domě

Republikán George W. Bush působil v Bílém domě osm let. Zde jsou nejvýznamnější události jeho prezidentské kariéry:

Nástup do úřadu
George W. Bush zvítězil v jedněch z nejtěsnějších voleb v americké historii nad demokratem Alem Gorem. 20. ledna 2001 nastoupil do úřadu. - Amerika se dočkala, zná nového prezidenta

Už žádné Kjóto
V březnu 2001 Bush vyhlásil, že USA opouštějí mezinárodní dohodu z Kjóta o snížení emisí skleníkových plynů. - Kjóto nepodpořím, je třeba jít dál, řekl Bush

Teroristé útočí na "dvojčata"
11. září 2001 při teroristických útocích na New York a Washington zemřelo na 3 000 lidí. Bush začal konat. - čtěte více o tragédii

Útok na Afghánistán
V říjnu 2001 Spojené státy v čele protiteroristické koalice svrhly hnutí Taliban v Afghánistánu. - články o válce najdete zde

Útok na Irák, Saddám zajat
V roce 2003 vydal Bush rozkaz k tažení na Irák. V prosinci byl zajat Saddám Husajn, popraven byl o tři roky později. - Kvůli videu ze Saddámovy popravy jsou v cele tři lidé

Vláda lhala
Počátkem roku 2004 Carnegieho nadace uvedla, že americká vláda systematicky lhala o nebezpečí iráckých zbraní. Televize CBS informovala, že američtí vojáci týrali irácké vězně ve věznici Abú Ghrajb. - Američané mučili vězně i mimo Abú Ghrajb

Znovuzvolení
V listopadu 2004 Bush porazil demokrata Johna Kerryho a podruhé se stal prezidentem. - Kerry uznal porážku, Bush slaví triumf

Hurikán Katrina
V roce 2005 zpustošil jih USA hurikán Katrina. Bush byl kritizován za nezajištění včasné pomoci. - SPECIÁL: Hurikán Katrina ve faktech a obrazech

Embrya ne, mučení ano
Bush v roce 2007 vetoval návrh zákona umožňujícího financovat výzkum kmenových buněk z lidských embryí. O rok později vetoval zákon, který měl CIA zakázat využívat při výsleších metody, které jejich odpůrci považují za mučení. - Amnesty natočila, jak se mučí vodou podle CIA. Podívejte se

Radar a rakety
V červenci podepsaly USA smlouvu o umístění radaru protiraketové obrany v Česku. - čtěte články o radaru v Česku

Do USA bez víz
V říjnu 2008 Bush prohlásil, že Česko, Slovensko a dalších pět států splnilo podmínky pro vstup do bezvízového režimu. Češi mohou do USA jezdit bez víz od 17. 11. 2008. - Zájem Čechů o návštěvu USA se po zrušení víz zdvojnásobil

Odchod z úřadu
Dnes G. W. Bushe vystřídá ve funkci Barack Obama. - V mrazivém dni Obama složí přísahu a zamíří do Bílého domu


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video