Sklizeň na vinici Chateau Haut-Brion v Pessacu, poblíž Bordeaux (10. září 2020)

Sklizeň na vinici Chateau Haut-Brion v Pessacu, poblíž Bordeaux (10. září 2020) | foto: Reuters

Francouzský obchodník s vínem půjde na rok do vězení. Poškodil jméno Bordeaux

  • 23
Odvolací soud ve francouzském městě Bordeaux poslal na rok do vězení obchodníka s vínem, jehož shledal vinným z pančování vína, nekalé konkurence a poškozování dobrého jména vinařské oblasti Bordeaux. Poslední bod obžaloby a pokus o zneužití renomovaného označení AOP je ve Francii zcela nevídaný, informoval list Le Monde.

Kromě ročního nepodmíněného trestu musí Vincent Lataste zaplatit pokutu 30 000 eur (770 000 korun) a jeho společnost dalších 100 000 eur (2,56 milionu korun). Rozsudek zní „podvod, pokus o podvod ohledně podstatných vlastností vín, podvodné použití a pokus o podvodné použití označení AOP“.

Vína AOP jsou vína, která mají chráněné označení původu. Jsou nejkvalitnější, pocházejí z jasně vymezené zeměpisné oblasti a podléhají přísným pravidlům odrůd, pěstitelských metod a výnosů. Označení AOP nese téměř 95 procent vín vyprodukovaných v regionu Bordeaux.

V roce 2015 při běžné kontrole složení vína úředníci u Latasteho odhalili nezvykle vysoké hodnoty oxidu siřičitého ve vínech určených pro vývoz do Číny. Inspektoři vše nahlásili příslušnému úřadu, který už měl obchodníka v hledáčku kvůli dalším nekalým praktikám. Při vyšetřování se také zjistilo, že Lataste nakupoval zbytky vín od jiných výrobců a také směsi určené k destilaci, míchal je s vlastním certifikovaným vínem a vše vyvážel jako „pravé bordeaux“

Francouzští vinaři zažívají perný rok. Kromě koronaviru úřadoval i mráz

Kvůli poškození dobrého jména této francouzské vinařské oblasti se soudního procesu účastnilo několik místních vinařských organizací a institucí.

„Pokud bude veřejnost vína z Bordeaux stále častěji vnímat jako nedůvěryhodná, s nejasnou kvalitou, mohou tím potenciálně utrpět místní vinaři. Když budou nájemci, vinaři a vinařství v okolí obcházet pravidla a porušovat předpisy, získají tím výhodu proti těm, kteří je důsledně dodržují,“ obává se Frédéric Georges, advokát místního sdružení vinařů. Aktuální verdikt by podle něj mohl omezit další podobné nekalé praktiky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video