ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MAFRA

Farmář musí odškodnit sousedy za bučení a zápach krav. Vyvolalo to protesty

  • 188
Soud nařídil francouzskému farmáři zaplatit 106 000 eur (přes 2,5 milionu korun) jako náhradu škody šesti sousedům, které obtěžuje bučení a zápach jeho stáda krav. Na podporu Vincenta Verschuereho budou příští týden demonstrovat úředníci i další farmáři. Během protestu chtějí vybrat finance potřebné na splacení pokuty.

Verschuere z francouzské obce Saint-Aubin-en-Bray v departmentu Oise, se se šesti sousedy ohledně svých zvířat dohadoval dlouhé roky. Vadilo jim, že stádo čítající na 260 krav vydává hluk a v okolí kravína je nepříjemný zápach.

Po deseti letech soudních sporů nakonec francouzský Kasační soud rozhodl ve prospěch obyvatel, a farmář tak musí šesti sousedům zaplatit dohromady 106 000 eur (2,58 milionu korun). Píše o tom deník Le Parisien.

Na sociálních sítích však začala rozsáhlá kampaň na podporu farmáře. Lidé, kteří nesouhlasí s rozhodnutím soudu, se setkají příští týden ve čtvrtek na demonstraci v Beauvais, hlavním městě departementu.

Zvonce krav i hnůj patří k Bavorsku, debatují Němci kvůli žalobě manželů

„Všichni stojíme za Vincentem. Musíme bojovat za jeho práva a držet při sobě,“ prohlásil Luc Smessaert, viceprezident Národní federace farmářských svazů (FNSEA). Na demonstraci dorazí také přední politici, například prezident departmentu Nadège Lefebvre nebo prezident regionu Hauts-de-France Xavier Bertrand.

„Budou zde také delegace farmářů z mnoha dalších francouzských departmentů. Vyzýváme tímto všechny, kteří mají rádi venkov, aby se k nám přidali,“ sdělil předák odborových zemědělských svazů. Odboráři jsou si vědomi, že rozhodnutí soudu už nezmění. Cílem akce je proto získat finance, aby Verschuere nemusel celou částku hradit sám.

Podobné spory mají obdoby v mnoha evropských zemích, byť v žádném případě nedošlo k udělení tak vysoké finanční pokuty. Například lidem v Bavorsku vadí hnůj nebo zvonce krav na loukách. Na zvony si stěžují také Švýcaři, kteří na víkendy jezdí z větších měst na venkov.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Video