(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pojišťovna svého zaměstnance zabila špatnou organizací práce, rozhodl soud

  • 301
Francouzskou pojišťovnu Groupama uznal soud vinnou z usmrcení z nedbalosti a odsoudil ji k pokutě 50 tisíc eur (téměř 1,3 milionu korun). Jeden z jejích zaměstnanců totiž spáchal sebevraždu, podle žalobce kvůli pracovním podmínkám.

„To, že soud stíhal společnost jako fyzickou osobu, je správné,“ řekl právník rodiny zemřelého. Podle jeho názoru společnost zavedla chorobnou organizaci práce, protože nutila zaměstnance vzájemně si konkurovat. Někteří to velice špatně snášeli, uvedla agentura AFP.

Podle žalobce je užitečné, že se soud nezabýval selháním jedince, ale zodpovědností pojišťovny jako takové. Firma podle jeho tvrzení nevnímala výstražné signály a selhala v oblasti prevence.

Manželka zemřelého, která žalobu podala, je s výsledkem na morální rovině spokojena, uvedl právník rodiny.

V pondělí otevřel soud v Paříži podobnou kauzu. Deset let poté, co firmou France Télécom (dnes Orange) otřásla vlna sebevražd zaměstnanců, čelí společnost a několik jejích bývalých ředitelů stíhání kvůli „duševnímu obtěžování“ (o případu z France Télécom čtěte více zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video