Pařížané prchají z metropole, chtějí to stihnout před měsíční uzávěrou

  • 138
Pařížané prchají z města poté, co ve čtvrtek francouzský premiér Jean Castex vyhlásil kvůli špatné epidemické situaci přísnou uzávěru v několika francouzských departementech a regionu Ile-de-France, kde leží hlavní město. Lidé neztráceli čas a rezervovali si jízdenky na vlak, než v pátek večer vstoupí opatření v platnost.

Na webu největšího vlakového dopravce SNCF jsou již mnohé páteční spoje z Paříže vyprodané.

Žádané jsou například linky do Bordeaux, Lyonu, Brestu, La Rochelle, Nantes nebo Biarritzu. Kvůli velkému zájmu ceny některých zbývajících míst vyletěly prudce nahoru a snadno se pohybují nad částkou 100 eur (asi 2 600 Kč). Společnost SNCF ve vyjádření pro rádio RTL potvrdila, že se na velký zájem o tyto spoje připravovala.

Také silnice v regionu Ile-de-France byly v pátek ráno velmi vytížené.

Podle serveru, který monitoruje dopravu v regionu, bylo před osmou hodinou v oblasti hlášeno 190 kilometrů dopravních zácp, což je o několik desítek kilometrů více, než je obvyklé. V poslední době byla situace na tamních silnicích navíc spíše klidná.

I v minulosti vedla ve Francii oznámení omezení pohybu k podobným situacím. Během první uzávěry loni v březnu byli Francouzi svědky exodu obyvatel z Paříže a dalších velkých měst. Tehdy k odjezdu motivovalo i uzavření škol a hezké počasí, svou roli sehrál i strach z neznámého.

Hlavní město tehdy mezi 10. a 26. březnem opustila téměř čtvrtina lidí. Během druhé uzávěry vyhlášené v listopadu, která byla méně přísná, byl tento fenomén o něco slabší. Tentokrát jsou oznámená omezení ještě pružnější než dříve.

Třetí vlna

Francie se potýká s nárůstem počtu nakažených. „Jsme ve třetí vlně převážně kvůli vzestupu proslulé britské varianty (koronaviru),“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron. Ve čtvrtek francouzské úřady zaznamenaly okolo 38 tisíc nových případů koronaviru, nejvíce za čtyři měsíce.

Denní průměrný počet nových infekcí za týden je ve Francii podle agentury Reuters 27 325, momentálně nejvíce v Evropě. Pro srovnání, v Česku je průměrný počet 10 385.

Pařížané před karanténou houfně prchli na venkov. Nesete virus? zuří místní

Během nadcházející čtyřtýdenní uzávěry musí v dotčených oblastech zůstat uzavřená většina obchodů, školy naopak zůstanou otevřené.

Během dne smí lidé chodit ven na procházky nebo za sportem, ale musí zůstat v okruhu deseti kilometrů od domova. Lidé by také měli pracovat z domova nejméně čtyři dny v týdnu.

Tato přísnější opatření se týkají kromě regionu Ile-de-France také Hauts-de-France, Seine-Maritime a Eure na severu země a departementu Alpes-Maritimes na jihovýchodě Francie. Na celém území Francie se od soboty ale zkrátí noční zákaz vycházení, nově bude začínat v 19:00.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video