V Nanterre na předměstí Paříže se opět střetli protestující s policií kvůli smrti sedmnáctiletého mladíka. (29. června 2023) | foto: AP

Ceněný kolega se sbírkou metálů. Kdo je policista, kvůli němuž hoří Francie

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Za svou službu byl opakovaně vyznamenán, podle ostatních policistů si vždy počínal „vysoce profesionálně“. V řadách francouzské státní policie působil 38letý bývalý voják a otec jednoho dítěte již deset let. „Má své hodnoty a vždy respektoval pravidla,“ hájí policisté svého kolegu, který je po smrti nezletilého řidiče na pařížském předměstí Nanterre ve vyšetřovací vazbě.

Na rozdíl od sedmnáctiletého Nahela M., u nějž se běžně uvádí jeho křestní jméno a iniciála příjmení, je identita policisty, který jej minulý týden zastřelil na pařížském předměstí Nanterre, skrytá. Z dobrého důvodu: zatímco davy často nezletilých rabují v ulicích Paříže a dalších francouzských měst, jeho rodina a blízcí se obávají odvety.

Jméno 38letého policisty se již objevilo napsané na fasádě jedné střední školy v pařížském regionu. Ředitelka školy jej nechala zakrýt, aby neohrozila jeho blízké. Manželka, dítě i škola, do níž chodí, jsou nyní pod policejním dohledem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video