Za urážku má poslanec Le Penové zákaz vstupu, na dvě měsíce přijde o půl platu

  • 93
Francouzské Národní shromáždění na 15 dní zakázalo vstup do sněmovny poslanci Národního sdružení Grégoirovi de Fournasovi, který ve čtvrtek při projevu svého černošského kolegy z krajní levice vykřikl: „Vraťte se do Afriky!“. De Fournas také v příštích dvou měsících přijde o polovinu platu. Poslanec se hájí, že poznámka necílila na jeho kolegu, ale na africké migranty ve Středozemním moři.

O postihu informovala v pátek agentura Reuters. Incident se stal při čtvrteční debatě o přistěhovalectví. Centristická vláda i levicová aliance výrok označila za nepřijatelnou rasistickou urážku. Hovořící černošský poslanec Carlos Martens Bilongo, na jehož adresu výrok podle něj mířil, komentář označil za „hanebný“.

„Když může poslanec s kamenným obličejem plivat do tváře jinému poslanci kvůli barvě jeho pleti, co si dovolí, pokud se jeho strana dostane k moci?“ napsal v prohlášení Bilongo na svůj instagram.

Francouzský poslanec Grégoire de Fournas (vlevo) rasisticky napadl Carlose Martense Bilonga (vpravo).

De Fournas, člen Národního sdružení Marine Le Penové, a jeho strana tvrdili, že neřekl nic špatného. „Samozřejmě mluvil o migrantech, které na člunech převážejí nevládní organizace,“ uvedla Le Penová na twitteru. „Kontroverze, kterou vytvořili naši političtí oponenti, Francouze neoklame,“ dodala.

Před budovou parlamentu se ještě před oznámením postihu pro de Fournase shromáždily stovky protestujících. „Mám černou pleť a nikdy se mi nestalo, že by se na mě obrátil takovými slovy. Slyšet je z Národního shromáždění je šokující. Musí to být naposledy,“ řekl Reuters 19letý student Pedro Filipe.

Vraťte se do Afriky! Poslanec Le Penové rasisticky napadl černošského kolegu

Národní sdružení je s 89 poslanci druhým největším parlamentním uskupením. Le Penová se v posledních letech snažila zlepšit image své strany. Voliče se jí podařilo přesvědčit, že strana založená jejím otcem Jeanem-Marie Le Penem, který byl několikrát odsouzen za podněcování k rasové nenávisti, se posunula ke konzervativnímu proudu a je nyní schopna vládnout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video