Nicolas Sarkozy po příletu do Spojených arabských emirátů

Nicolas Sarkozy po příletu do Spojených arabských emirátů | foto: Profimedia.cz

Francie bude mít první vojenskou základnu v Perském zálivu

  • 1
Francouzi podepsali se Spojenými arabskými emiráty smlouvu o spolupráci v obraně a civilním jaderném programu. Paříž tím získá svou vůbec první vojenskou základnu v Perském zálivu. Dohoda byla uzavřena během nynější návštěvy francouzského prezidenta Sarkozyho v Emirátech.

Podle deníku Le Monde bude moci Francie využívat zařízení pro vojenské námořnictvo v emirátu Abú Zabí. Na základnu se vejde až 500 lidí.

Smlouvu podepsali za SAE ministr zahraničí šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján a za Francii ministr obrany Hervé Morin. Dohoda o civilní jaderné spolupráci je už třetí, kterou Paříž uzavřela v muslimském světě. Sarkozy podobné podepsal s Alžírskem a Libyí. V rámci dohody se se SAE spojily společnosti Areba, Suez a Total, které Emirátům prodají dva jaderné reaktory.

Spojené arabské emiráty jsou třetí Sarkozyho zastávkou při jeho nynější cestě po oblasti Perského zálivu. Předtím navštívil Saúdskou Arábii a Katar.

V Abú Zabí dnes sice strávil jen šest hodin, ale stačil položit základní kámen ke stavbě budovy, v níž bude sídlit Sorbonna. Bude to jediná pobočka této univerzity na Blízkém východě. Výuka na Sorbonně v SAE začala sice už v roce 2006, ale v provizorních objektech. Návštěvou SEA Sarkozy cestu po oblasti Perského zálivu končí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video