Na archivním snímku z roku 2007 se šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás...

Na archivním snímku z roku 2007 se šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás (vlevo) drží za ruku s premiérem z hnutí Hamás Ismailem Haníjou. | foto: AP

Fatah a Hamas kráčí k usmíření, do konce ramadánu si vymění zajatce

  • 5
Vyjednavači palestinských hnutí Fatah a Hamas začali v Káhiře naplňovat dubnovou historickou dohodu o usmíření. Dohodli se, že si do konce postního měsíce ramadánu, tedy do konce srpna, vymění zajatce. Obě hnutí by měla později vytvořit společnou vládu.

Vlivné palestinské organizace, mezi kterými vládla pět let nevraživost, se kromě výměny vězňů dohodly, že znovu otevřou své kanceláře, které fungovaly v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu. Další kolo rozhovorů se uskuteční v září.

Jádrem sváru je teď zformování dočasné přechodné vlády a stanovení data obecních voleb na okupovaných územích. Ty budou prvním hlasováním, které se na palestinském území uskuteční od roku 2006.

Hamas maří přípravu voleb

Jejich termín byl původně stanoven na červenec, na doporučení volební komise ale byly odloženy na 22. října, aby se mohly konat zároveň na Západním břehu Jordánu i v Pásmu Gazy.

"Zlý" Fatah a "hodný" Hamas

Vizitky palestinských hnutí

Naději na uspořádání voleb ve stejný den na obou palestinských územích podpořila dubnová dohoda o usmíření. Hnutí Hamas prý ale nadále přípravy voleb maří.

Spory mezi Hamasem a Fatahem vyvrcholily v roce 2007 bojem o Pásmo Gazy. Hamas, který vyhrál parlamentní volby v předchozím roce, v něm zvítězil. Fatah, který na rozdíl od Hamasu uznává Izrael a jedná s ním, pak vládl jenom na Západním břehu Jordánu.

Letos v dubnu se obě strany díky egyptskému zprostředkování smířily a dohodly se, že sestaví přechodnou vládu. Od dubna se zástupci Hamasu a Fatahu sešli už dvakrát. Jednání zprostředkuje egyptská rozvědka (více o dohodě Fatahu a Hamasu čtěte zde).

Území pod správou Hamasu a Fatahu
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video