Robin Cook

Robin Cook - Robin Cook na archivním snímu z roku 2004. | foto: Reuters

Exministr Cook zemřel, zkolaboval na výletě

  • 29
Britský exministr zahraničí Robin Cook zemřel. Ve věku 59 let zkolaboval na výletě v horách v severním Skotsku. Ministerstvu zahraničí šéfoval v letech 1997 až 2001. Patřil k odpůrcům rozhodnutí premiéra Tonyho Blaira podniknout invazi do Iráku.

Devětapadesátiletému Robinu Cookovi se udělalo špatně při výstupu na 721 metrů vysokou horu Ben Stack na severozápadě Skotska. Do nemocnice v Inverness ho převezl vrtulník. Lékaři v nemocnici, kam byl převezen, už ale mohli konstatovat jen smrt.

Cookův nástupce ve funkci šéfa britské diplomacie Jack Straw řekl, že je zprávou zdrcen. "Byli jsem přátelé skoro 30 let a naše přátelství přežilo i rozdílné postoje k Iráku. Byl to vynikající zákonodárce své generace a výborný ministr zahraničí. Jeho ztrátu hluboce lituji," řekl Straw.

Cook byl odpůrcem války v Iráku a po volbách v roce 2001, v nichž zvítězili labouristé, se stal předsedou Dolní sněmovny. Ministrem zahraničí byl v letech 1997 až 2001.

Na post předsedy dolní komory parlamentu rezignoval v roce 2003 na protest proti chystané válce v Iráku. Sklidil mimořádný ohlas za projev, jímž se s funkcí loučil. "Proč je tak naléhavé zahájit nyní vojenskou akci a odzbrojit vojenskou mašinérii, která je zde 20 let a již jsme sami pomáhali vytvořit?" řekl. - více zde

Cook rád jezdil na koni a na kole a byl také vášnivým turistou. Znám je sňatkem se svou bývalou sekretářkou Gaynor Reganovou, s níž se oženil jen měsíc po rozvodu s první ženou.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video