Evropu má vést Francie a Německo

Francouzský prezident Jacques Chirac vyzval ekonomicky silné státy Evropy, aby se oproti zbytku Evropské unie integrovaly více a rychleji. Francie a Německo by měly vytvořit tandem, který Chirac nazval pionýrskou skupinou. Silné členské země by se k nim měly přidat. "Je naprosto zásadní, aby ti, kteří chtějí směřovat kupředu rychleji, nebyli zdržováni zeměmi, které tak rychle postupovat nechtějí," řekl doslova francouzský prezident.

Chirac také navrhl vypracování evropské charty základních práv jako jakési první evropské ústavy, která by mimo jiné též jasně vymezila pravomoci a sféry působnosti mezi EU, jednotlivými státy a regiony.

Francie bude od července unii předsedat.

Tento projev je všeobecně považován za vrchol dvoudenní návštěvy francouzského prezidenta v Německu. Chirac jako první hlava cizího státu promluvil k poslancům německého parlamentu v renovované historické budově Říšského sněmu.

Integrace má své meze
Přes veškeré prohlubování spolupráce by však Evropa podle názoru francouzského prezidenta neměla směřovat k superstátu, protože je podle něj nutné zachovat identitu jednotlivých národních států.

Německo by mělo být stálým členem Rady bezpečnosti OSN
Nejvyšší představitel Francie také zdůraznil, že by se Německo mělo stát stálým členem Rady Bezpečnosti OSN. "Odpovídalo by to nezpochybnitelnému celosvětovému významu Německa," dodal Chirac.

"Účast Německa na celosvětovém dění, jeho mocenské postavení a vliv - Francie by je ráda viděla jako stálé členy Rady bezpečnosti," řekl prezident Chirac.

Rada bezpečnosti nyní má pět stálých členů s právěm veta: USA, Čínu, Francii, Velkou Británii, Rusko a deset rotujících nestálých členů.

Německo poprvé nasadilo vojáky mimo své území loni, a to  při mezinárodním zásahu v Kosovu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video