Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová během mediální konference...

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová během mediální konference na summitu EU v Bruselu. (21. března 2024) | foto: AP

Pro eurovolby je potřeba nadchnout lidi a plnit úkoly, věří šéfka europarlamentu

  • 23
Do červnových voleb do Evropského parlamentu (EP) je potřeba splnit co nejvíc z unijních priorit, protože to je nejlepší cesta jak se bránit dezinformacím, řekla ve čtvrtek šéfka EP Roberta Metsolaová na summitu v Bruselu. Pro volby je potřeba nadchnout lidi napříč všemi členskými státy, dodala. Hovořila také o nutnosti dál pomáhat napadené Ukrajině, dění v Pásmu Gazy nebo rozšiřování Evropské unie.

„Víme, kam až jsou ostatní aktéři schopni zajít, aby se pokusili narušit naše demokratické procesy. V mnoha státech jsme svědky pokusů o šíření dezinformací, mylných informací a propagandy, které pocházejí od subjektů nepřátelských vůči evropskému projektu. Je to hrozba, na kterou musíme být připraveni,“ řekla Metsolaová.

Voliči v České republice budou mít možnost vybírat své zástupce do Evropského parlamentu 7. a 8. června. Jednotlivé země si termín volí samy v jednom týdnu.

„Ukrajina je pro Evropu obranným štítem,“ řekla ve čtvrtek také Metsolaová a dodala, že právě proto se musí Evropa chovat jako štít pro Ukrajinu. „Máme kolektivní odpovědnost snažit se rychleji a efektivněji dodat Ukrajině materiál, který potřebuje na svou obranu,“ uvedla šéfka parlamentu a vyzvala, aby EU přešla „od slibů k činům“.

O eurovolby se zajímá jen čtvrtina Čechů, v pozitivní přínos EU ale věří většina

Metsolaová s prezidenty a premiéry EU jednala o nutnosti vytvořit tlak na příměří mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem v konfliktu v Pásmu Gazy, o propuštění rukojmích i nutnosti humanitární pomoci. V souvislosti s dodávkami pomoci do Pásma Gazy jmenovitě poděkovala Kypru, odkud minulý týden vyplula loď s pomocí do Gazy.

14. února 2024

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video