Budova Nejvyššího a Odvolacího soudu ve Varšavě

Budova Nejvyššího a Odvolacího soudu ve Varšavě | foto: Reuters

Evropská komise zažalovala Polsko kvůli disciplinárnímu řádu soudců

  • 19
Kvůli novému disciplinárnímu řádu polských soudců zažalovala Evropská komise (EK) Polsko u Soudního dvora EU. Komise to uvedla v prohlášení, podle něhož zákon zavádějící možnost postihů pro soudce ohrožuje nezávislost justice.

Brusel přichází s novým krokem jen několik dní před polskými parlamentními volbami, jejichž jasným favoritem je vládní strana Právo a spravedlnost (PiS).

Soud EU se už na podnět komise letos zabýval snížením věkové hranice pro odchod do důchodu soudců polského nejvyššího soudu. Toto opatření je podle závěru soudu v rozporu s unijním právem.

Dnes zveřejněná žaloba míří proti další části justiční reformy, kterou se podle polské opozice i Evropské komise snaží PiS omezit nezávislost soudů a posílit svou moc.

„Polský zákon především umožňuje, aby byli řadoví soudci podrobováni disciplinárnímu vyšetřování, procedurám a sankcím na základě obsahu jejich soudních rozhodnutí,“ zdůvodnila komise svůj krok.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video