Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner se staví proti sankcím.

Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner se staví proti sankcím. | foto: Reuters

EU zvažuje sankce proti Rusku, Kouchner a Schwarzenberg jsou proti

  • 179
Představitelé Evropské unie zvažují vyhlášení sankcí vůči Rusku v reakci na jeho postup proti Gruzii. Uvedl to francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. On sám i český ministr zahraničí Schwarzenberg jsou však proti.

O tom, zda a případně jak potrestat Rusko za jeho postup v otázce Gruzie (více si přečtěte zde), bude Unie jednat v pondělí na mimořádném summitu v Bruselu. Vyhlídky na to, že by se "sedmadvacítka" shodla na nějakých konkrétních protiopatřeních, jsou však stále mizivější.

Paříž, na rozdíl například od Británie, totiž zastává vůči Rusku poněkud smířlivější postoj a Kouchner dnes po jednání s českým ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem v podstatě vyloučil, že by Francie o potrestání Rusů formou sankcí stála.

"Bernard Kouchner se výslovně postavil proti sankcím, s čímž do jisté míry... souhlasím, protože sankce obyčejně valné výsledky nemají," uvedl Schwarzenberg.

Francouzský ministr zahraničí povahu zvažovaných sankcí vůči Rusku neupřesnil. "Uvažuje se o sankcích a také o řadě dalších prostředků," řekl Kouchner již dříve na tiskové konferenci v Paříži.

"Nebudu předem upřesňovat sankce, protože summit se ještě nekonal, ale pracujeme v této chvíli s našimi 26 partnery (v EU). Snažíme se vypracovat silný text, v němž bude jasně zdůrazněna naše vůle nepřijmout situaci v Gruzii," dodal Kouchner.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov okamžitě reagoval, že sankce jsou produktem pomýlené představy Západu.

Moskva nenašla podporu ani v Asii
Západ Rusko za gruzínský konflikt jednohlasně odsoudil. Ke kritice Moskvy za vpád do Gruzie se včera přidala i skupina sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí světa G7 a znepokojení prvně vyjádřil i Peking.

Moskva tak začala mezinárodní podporu hledat v Asii. Ani tam ale pochopení nenašla. Na schůzce Šanghajské organizace pro spolupráci, jejímiž členy jsou Čína, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Tádžikistán a Uzbekistán, si tak ruský prezident Medveděv musel vyslechnout, že případné další konflikty by Rusko mělo řešit u jednacího stolu. 

V závěrečném prohlášení se navíc píše, že by Moskva měla respektovat územní integritu států. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video