Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Addis Abeba se chystá na příchod války, USA evakuují své občany

  11:07aktualizováno  16:08
Etiopská metropole se připravuje na možnost, že do ní brzy dorazí válka. V Addis Abebě začal stejně jako v celé zemi platit výjimečný stav, přibylo kontrol i zbraní v ulicích. Americké velvyslanectví povolilo odjezd části svých zaměstnanců a jejich rodin. Podle Černínského paláce se v Etiopii nachází 74 českých občanů.

„Americké ministerstvo zahraničí povolilo vzhledem k ozbrojenému konfliktu, občanskému neklidu a pravděpodobnému zhoršení zásobování odjezd těm pracovníkům ambasády, kteří neposkytují nouzové služby,“ uvedla americká ambasáda v prohlášení.

Stojí v něm rovněž, že očekává stupňování napětí, takže cestovat do Etiopie není bezpečné. Také Británie ve středu vyzvala své občany, aby zvážili pobyt v Etiopii a uvažovali o odjezdu.

O situaci v Etiopii jednal i krizový štáb českého ministerstva zahraničí. Podle jeho údajů se v zemi nachází 74 českých občanů včetně zaměstnanců českého zastupitelského úřadu, zástupců českých firem a humanitárních organizací.  Ministerstvo varuje před jakýmikoli cestami do Etiopie. Čechům, kteří tam již pobývají, doporučuje zvážit nutnost setrvání v zemi. 

Etiopská vláda ve středu vyhlásila mimořádný stav, protože jednotky Tigrajské lidové osvobozenecké fronty (TPLF) a jejich spojenci se blíží k hlavnímu městu. Tamní vláda kromě jiného omezila nebo zcela znepřístupnila internet a omezila telefonní služby.

Zničený tank v západní části Tigraje, kterou anektovaly amharské milice (květen 2021)

Mluvčí TPLF ve středu večer řekl, že Tigrajci jsou 325 kilometrů od Addis Abeby, a slíbil, že TPLF bude při bojích o hlavní město minimalizovat ztráty na životech. „Nehodláme střílet na civilisty a nechceme krveprolití. Bude-li to možné, chceme, aby to bylo v klidu,“ dodal.

Analytici, jež citovala agentura Reuters, počítají s tím, že TPLF postup na Addis Abebu pozastaví, dokud si nezajistí kontrolu nad silnicí vedoucí do sousedního Džibutska. To předpokládá obsadit město Mille. Mluvčí TPLF řekl, že tigrajské jednotky město obkličují.

Situaci sledují se znepokojením africké státy a ugandský prezident Yoweri Museveni svolal na 16. listopad summit východoafrických států. Keňský prezident Uhuru Kenyatta prohlásil, že to, že se nevyjednává, je „mimořádně znepokojující“. Generální tajemník OSN António Guterres se ve středu nabídl jako prostředník „k vytvoření podmínek pro dialog o ukončení bojů“.

Napětí v metropoli

Addis Abeba se zatím připravuje na možnost, že do ní brzy dorazí válka. Na první pohled se může zdát, že život ve zhruba pětimilionové etiopské metropoli plyne jako vždy. Všudypřítomné stánky s kávou v dalším teplém slunečném dni vítají četné hosty, pouliční prodavači jsou na svých obvyklých místech, kluci tak jako každý den posedávají v podřepu na prašných chodnících před opotřebovanými váhami a doufají, že se u nich některý z kolemjdoucích nechá za pár birrů zvážit.

Na chodnících podél ulic, v nichž se znovu tvoří dopravní zácpy, na zákazníky čekají i čističi bot. Práce dnes mají o něco víc. Výrazně častěji si u nich totiž vysoké černé boty nechávají leštit muži a ženy v maskovacích uniformách etiopské armády. 

Válka v Etiopii metastázuje. Boje se blíží k Addis Abebě, vláda mobilizuje

Vojáků s kalašnikovy i modernějšími útočnými puškami přes rameno a barevnými šálami kolem krku přinejmenším ve čtvrti Arat Kilo poblíž etiopského parlamentu výrazně přibylo. Střeží zde například největší tiskárnu ve městě nebo budovu Etiopské tiskové agentury, která je hned na protější straně ulice. Každého, kdo chce vejít, důsledně kontrolují.

Poblíž agentury diskutuje dvojice postávajících důchodců nad čerstvým vydáním novin - o válce. V uplynulém týdnu zdejší lidé při dotazech na vývoj ročního konfliktu, který si vyžádal nejméně deset tisíc mrtvých, mluvili o tom, že povstalce je třeba zničit, nebo potichu, aby je nikdo neslyšel, vyjadřovali obavu o své blízké na severu země. Často se ale o občanské válce, kterou doprovázejí zvěrstva na obou stranách, nechtěli bavit vůbec. Teď už se dá tématu vyhnout jen stěží.

A hyeny měly hody... Svědci líčí masakr ve svatém městě Etiopie

Na otázku, jaká je momentálně situace v zemi, postarší muži odpovídají, že „dobrá“. Anglická obdoba periodika, které zrovna studují, přitom informuje o šestiměsíčním výjimečném stavu, masakrech ze strany tigrajských „teroristů“ i o výzvě, aby se obyvatelé Addis Abeby připravili město bránit vlastními silami. 

O tom, že vláda premiér Abiye Ahmeda přesto situaci ustojí, je stejně jako důchodci přesvědčen i prodejce novin, jehož stánek se nachází opodál. „Ne, ne, určitě se sem nedostanou,“ říká na adresu TPLF.

Zdaleka tak jistý úspěchem vládních sil si není dvacetiletý Kadus, který neskrývá překvapení, že u Parku přátelství v centru metropole potkává zahraničního turistu. Ve městě jich totiž – kvůli válce i covidu-19 – je jen minimum. 

Zvěrstva na všech stranách

Všichni účastníci bojů v severoetiopské oblasti Tigraj se dopouštějí činů spadajících pravděpodobně do kategorie válečných zločinů. Uvádí to společná zpráva vydaná Úřadem vysoké komisařky OSN pro lidská práva a etiopskou komisí lidských práv. Dokument viní všechny zúčastněné z mučení a zabíjení civilistů, ze znásilňování a zatýkání na základě etnické příslušnosti.

„Máme strach. Naše armáda je slabá, rebelové jsou silnější a přicházejí,“ obává se. Zároveň zdůrazňuje, že proti „kolonizátorům“ je město připraveno bojovat. I on sám? „Možná.“ Na případný konflikt v ulicích města se už každopádně s rodiči a dvojicí sourozenců připravuje. „Pro jistotu se zásobujeme potravinami a balenou vodou,“ říká.

Obavy, co to pro ni bude znamenat, pokud do Addis Abeby dorazí tigrajští rebelové, neskrývá ani keňská učitelka angličtiny Miles. Od úterý ji znepokojenými telefonáty a textovými zprávami bombardují rodina i kamarádi z její vlasti. Devětadvacetiletá žena v první reakci na internetu vyhledávala letenky do Keni, nakonec se ale rozhodla zůstat a vyčkat dalšího vývoje. Její škola má dnes na rozdíl od některých ostatních, které zůstaly zavřené, běžný provoz.

Otevřena je také malá prodejna čerstvých džusů, kterou provozuje třicátnice Bezavi. Věří sice tvrzení „doktora Ahmeda“, že etiopské vojsko rebely porazí, zároveň ale poznamenává, že i pro ni se život ve zhruba 2400 metrů nad mořem položeném městě změnil. 

2. listopadu 2021

„Dala jsem na doporučení a nechodím po setmění ven,“ líčí s tím, že kdyby tak neučinila, mohla by čelit otázkám policistů, co ještě pohledává na ulici. „Také máme pozorně sledovat, co se kolem nás děje, a kdybychom viděli cokoliv podezřelého, musíme dát okamžitě vědět policii,“ poznamenává.

Stejně jako Bezavi a další Etiopané sleduje v těchto dnech napjatě aktuální dění také sedmadvacetiletý Abel. U něj doma často běží televizní zpravodajství, venku má neustále při ruce mobil s nejnovějšími informacemi z webů. Situaci na severu země hodnotí jako těžkou a velmi složitou, v Addis Abebě naopak jako dobrou a klidnou. 

Přesto je podle něj správné se na možný střet s „teroristy“ připravit, i když jen „pro všechny případy“. Etiopské armádě, kterou podle něj zbytečně brzdí mezinárodní tlak a humanitární ohledy, stále věří. „Válka sem nedojde,“ říká. „Tedy doufám,“ dodává.

9. listopadu 2020

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Řidič odmítl zvážení náklaďáku, sto tisíc na pokutu vytáhl z batohu

9. května 2024  17:27

Že ani stotisícová pokuta za odmítnutí zvážení nákladního vozu nemusí být pro některé dostatečně...

Poškodí to českou demokracii nejvíc od 1989, odmítla Schillerová volbu poštou

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Poslanci pokračují ve schvalování návrhu koalice na zavedení korespondenční volby pro české občany...

Havlíčkův vodopád vulgarismů. Citoval starostu Novotného a káral premiéra

9. května 2024  15:52,  aktualizováno 

Provokativně vystoupil ve Sněmovně šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. Chce, aby se premiér a...

Pachatelé zvěrstev přímo za Putinovými zády. Kdo je kdo na záběru z Moskvy

9. května 2024  16:55

Při čtvrteční přehlídce vojenské techniky v Moskvě se v blízkosti ruského diktátora Vladimira...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...