Na severu Etiopie zemřely už stovky vojáků, premiér se chaosu nebojí

  • 6
Kvůli konfliktu v etiopském severním státě Tigraj, kam ústřední vláda minulý týden vyslala armádu, už zemřelo několik set vojáků. V pondělí to uvedla agentura Reuters s odkazem na armádní zdroj. Etiopský premiér Abiy Ahmed však hrozbu chaosu popřel. Vedení Tigraje dříve vyzvalo Africkou unii, aby do konfliktu zasáhla, a odvrátila tak hrozbu, že se země propadne do občanské války.

Armádní představitel ze sousedního státu Amhara agentuře Reuters sdělil, že v řadách tigrajských jednotek je už 500 padlých. Také etiopská armáda podle dalších tří zdrojů agentury přišla o stovky vojáků. 

Premiér na obavy z hrozící občanské války v pondělí na Twitteru reagoval slovy: „Strach, že v Etiopii propukne chaos, je neopodstatněný a je výsledkem nedostatečného pochopení našeho kontextu“. Ubezpečil také, že operace skončí, až se podaří ukončit „beztrestnost“ v regionu a nastolit „vládu práva“. 

Debretsion Gebremichael, který stojí v čele Tigraje, ale dříve uvedl, že severní region se bude bránit, dokud nebude federální vláda souhlasit s jednáními.

Armádní operace začala ve středu, kdy premiér obvinil síly TPLF (Tigrajskou lidově osvobozeneckou frontu) z útoku na vojenskou základnu v Tigraji. V pátek premiér oznámil, že nálety na několika místech v okolí hlavního města Tigraje zcela zničily rakety a další těžké zbraně. Podle zdrojů Reuters v neděli v částech regionu probíhaly těžké boje.

K rychlému uklidnění situace vyzval minulý týden generální tajemník OSN António Guterres. Organizace spojených národů v sobotu varovala, že vyostření konfliktu na severu Etiopie by mohlo vyhnat devět milionů lidí z jejich domovů, a upozornila, že boje blokují dodávky potravin a brání poskytování jiné pomoci. Znepokojení nad vývojem v zemi vyjádřil v neděli také papež František.

Tigrajci, etnikum, které tvoří asi pět procent etiopského obyvatelstva, měli po dlouhá léta pod kontrolou etiopskou politiku. Jejich vliv se však zmenšil, když se v roce 2018 k moci dostal Abiy Ahmed z etnika Oromo a poté, co strana TPLF loni vystoupila z jeho koalice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video